Perussuomalaiset tavoittelee yhtä kansanedustajaa Lapista – haasteena ehdokkaiden tuntemattomuus

Vuoden 2011 jytkyvaaleissa puolue sai tuntemattomilla ehdokkailla melkein kaksi edustajaa.

eduskuntavaalit
Kalervo Björkbacka, Kaisa Juuso ja Terho Korpikoski
Perussuomalaisten ehdokkaat Kalervo Björkbacka, Kaisa Juuso ja Terho Korpikoski ovat saaneet poliittista kokemusta kuntapolitiikasta.Perussuomalaiset

Perussuomalaiset tähtää eduskuntavaaleissa yhden ehdokkaan läpi menoon Lapissa. Perussuomalaisten toivoa nostavat viime aikojen kohentuneet luvut kannatusmittauksissa. Ylen viimeisimmässä mittauksessa puolueen koko maan kannatus on 13,3 prosenttia ja vihreiden sekä keskustan etumatka on alle yhden prosenttiyksikön.

– Pidämme todennäköisenä, että yksi paikka tulee. Emme kuitenkaan tiedä kuka menee läpi, sanoo Lapin piirin puheenjohtaja Mika Mikkonen.

Viime eduskuntavaaleissa puolue oli 16 621 äänellä Lapin toiseksi suurin ja sai läpi yhden ehdokkaan.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa puolue sai vain 5 750 ääntä, mikä ei riittäisi kansanedustajan paikkaan. Sen jälkeen puolue hajosi ja sai lähtöpassit hallituksesta. Oppositiossa olon aikana valtakunnallinen kannatus on kuitenkin noussut.

Puolueen kurssia nostaa se, että yleensä se on saanut vaaleissa kyselyjä paremman tuloksen.

Lapissa haasteena on ehdokkaiden tuntemattomuus

Lapissa puolueella on täysi 14 ehdokkaan lista. Viime vaaleista poiketen puolueella ei ole kärkiehdokkaita, koska viimeksi yli 8 000 ääntä saanut Hanna Mäntylä ei ole mukana ja Mäntylän tilalle eduskuntaan noussut Matti Torvinen on loikannut sinisiin.

Puolueesta irtautuneet siniset voivat rokottaa jonkun verran perussuomalaisten äänipottia

– Sinisistä ei aiheudu meille minkäänlaista hätää. Kyselyissä heidän kannatuksensa on todella pieni, Mikkonen vastaa.

Viime eduskuntavaaleissa Hanna Mäntylä ja Paavo Väyrynen keräsivät yhteensä lähes 15 000 ääntä. Heidän pottinsa kiinnostaa myös perussuomalaisia.

– Heitä äänestäneiltä voi tulla ääniä perussuomalaisille, Mikkonen arvelee.

Ehdokkaiden tuntemattomuus on puolueelle haaste, mutta vuoden 2011 jytkyvaaleissa puolue sai läpi yhden ehdokkaan ja oli lähellä toista paikkaa. Toisen ehdokkaan valinta jäi vain noin tuhannen äänen päähän.

Maahanmuutosta tullut puolueen ykkösteema

Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella perussuomalaiset on irtautunut Suomen maaseudun puolueen juuristaan eikä maahanmuuttoon keskittyvä puolue ole enää samalla lailla yleinen protestipuolue. Tämä voi vähentää puolueen saamia protestiääniä.

– Ääniä tulee, jos perussuomalaisia arvoja ja perussuomalaista aluepolitiikkaa halutaan äänestää, Mikkonen muotoilee.

Kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon näkyy myös lappilaisissa ehdokkaissa.

– Pelkän olemassa olevan ulkomaalaislain ja 80-kohtaisen toimenpideohjelman noudattamisella turvallisuustilanne Suomessa palaisi pikkuhiljaa ennalleen, kirjoittaa rovaniemeläinen Kalervo Björkbacka vaaliohjelmassaan.

Torniolaisen Kaisa Juuson vaalilause on "Rajat ovat rakkautta".

– Rikolliset ja laittomat maahan tulijat on helpoin käännyttää ja pysäyttää rajoillamme, kirjoittaa puolestaan simolainen Terho Korpikoski.

Puolueen mielestä turvapaikanhakijoiden tulo on alkanut näkyä Suomessa negatiivisesti.

– Erityisen raskaita ovat olleet Oulun raiskaustapaukset. Auttaminen pitäisi keskittää sinne, missä hätä on. Pitäisi miettiä minkälaisia nuoria otetaan. Elintasopakolaiset käyttävät järjestelmää väärin, Mikkonen sanoo.

Myös maaseudun ihmisiä tavoitellaan

Maahanmuuttoa vastustavien lisäksi puolue pyrkii vetoamaan erityisesti kaupunkien ulkopuolella asuviin ja autoa tarvitseviin lappilaisiin.

– Jos palvelut keskitetään isoihin asutuskeskuksiin, ihmisten on kuljettava palveluihin omilla autoillaan. Tavallisten suomalaisten ja maaseudun ihmisten puolustaminen on jäänyt heikoille, sanoo Lapin piirin puheenjohtaja Mika Mikkonen.

Autoilijoita puolue kosiskelee esityksellä dieselin käyttövoimaveron poistosta. Lisäksi Lapin piiri esittää polttoaineen hinnan alennusta.

Puolue vetoaa myös kansalaisten syyllistämisen lopettamiseen energiaan liittyvissä kysymyksissä.

– Lapissa on kylmää, Mikkonen toteaa.

Ilmastopolitiikka on varovaista

Ilmastopolitiikassa perussuomalaisten linja on erittäin varovainen. Puolue korostaa Suomen vähäistä osuutta maailman hiilidioksidipäästöistä.

– Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on promillen luokkaa. Jos täällä rajoitetaan päästöjä, siirtyy tuotanto Kiinaan, Mikkonen sanoo.

Puolueen ympäristö- ja energiapolitiikkaohjelman mukaan on tärkeää pitää esillä niitä asioita, jotka voimakkaimmin lisäävät globaaleja päästöjä.

– Näitä ovat maailman väestöräjähdys, fossiilisten polttoaineiden käytön nopea kasvu kehittyvissä maissa sekä teollisen tuotannon siirtyminen runsaasti fossiilista energiaa käyttäviin kehittyviin maihin, ohjelmassa kirjoitetaan.

Lapissa perussuomalaiset on vastustanut tuulivoimaa. Kaivoksille Lapin piiri on esittänyt kaivannaisveroa.

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun).

Lue Ylen parhaat vaalijutut.