Helsingin yliopistossa kehitellään kestävän kehityksen mukaisia reseptejä

Koska suuri osa suomalaisista syö lounaan koulussa tai työpaikalla, on ateriapalveluilla merkittävä rooli tutustuttaa ilmastokestäviin kasvisruokavaihtoehtoihin ja totuttaa niiden käyttöön osana arkiruokailua.

Lyhyet
kasvissalaatti jossa falafelpullia
Kasvisruoan ilmastovaikutus on pienempi kuin liharuoan.AOP

Helsingin yliopisto kehittää uusia vegaanisia reseptejä koko maan tarpeisiin.

Yliopiston hankkeessa etsitään ilmastoystävällisiä lounasreseptejä joukkoruokailuun, kuten kouluille.

Kevään kuluessa reseptien toimivuudesta ja mausta kerätään kommentteja henkilökunnalta ja asiakkailta.

Uudeltamaalta mukana kokeilussa ovat Tuusulan ja Vihdin kunnan ruokapalvelut sekä HUSin Meilahden ja Teatterikorkeakoulun henkilöstöravintolat.

Loppuvuodesta kaikkiaan 30 valmista reseptiä julkaistaan kaikille avoimessa reseptipankissa.

Kasvipohjaisilla tuotteilla on pääsääntöisesti huomattavasti pienempi hiilijalanjälki kuin eläinperäisillä tuotteilla.

–Lihankulutusta tulee siis vähentää merkittävästi ja kasvipohjaisten ruokien käyttöä lisätä, jotta ruoantuotanto saataisiin kestävälle pohjalle, toteaa hankkeen tutkija Saara Kupsala.

Koska suuri osa suomalaisista syö lounaan joukkoruokailussa, ruokapalveluilla on merkittävä rooli tutustuttaa asiakkaitaan ilmastokestäviin kasvisruokavaihtoehtoihin ja tukea niiden käyttöä osana arkiruokailua.