Britannian pääministeri lupaa jättää tehtävänsä, jos brexit-sopimus hyväksytään – DUP ei tue Mayn sopimusta

Theresa May ilmoitti jättävänsä pääministerin tehtävät aiemmin kuin oli aikonut.

Theresa May on luvannut erota, jos EU-erosopimus hyväksytään. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian pääministeri, konservatiivipuolueen Theresa May on luvannut puolueensa kansanedustajille erota, jos EU-erosopimus hyväksytään.

Hän kertoi jättävänsä tehtävän aiemmin kuin oli aikonut "tehdäkseen sen mikä on oikein niin maalle kuin puolueelle".

Pääministeripuolueen edustaja Simon Hart sanoi, että Mayn puhe puolueväelleen oli intohimoinen ja sydämestä.

– On ollut toiveita uudesta lähestymistavasta ja uudesta johtajuudesta brexit-neuvottelujen toisessa vaiheessa ja en aio olla niiden tiellä, May sanoo.

Mayn lupausta erosta on pidetty tärkeänä, muttei ehkä riittävänä edellytyksenä sille, että erosopimuksella olisi läpimenon mahdollisuuksia.

DUP ei tue Mayn ehdotusta

Mayn hallituksen tukipuolue, Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP ilmoitti myöhään keskiviikkona, että se aikoo äänestää edelleen Mayn erosopimusta vastaan, mikäli tämä tulee kolmannen kerran äänestettäväksi. Lisäksi on epävarmaa, salliiko alahuoneen puhemies uutta äänestystä erosopimuksesta.

DUP:n johtaja Arlene Foster kertoi BBC:n haastattelussa, että puolue olisi halunnut erosopimuksen, mutta Mayn ehdotus ei kuitenkaan puolueelle käynyt.

– Olemme perustavanlaatuisesti sitä mieltä, että sopimuksen backstop-järjestelmä tekee siitä meille mahdottoman allekirjoittaa, Foster sanoi keskiviikkoiltana.

Mayn brexit-sopimuksen "backstop" tarkoittaa käytännössä sitä, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin raja jäisi auki eikä tullimuodollisuuksia tarvittaisi hyödykkeille. Pohjois-Irlanti jäisi tietyiltä osin EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoille.