Boeing sai valmiiksi softa-päivitykset epäonniseen konetyyppiinsä

737 MAX -matkustajakone on saanut paljon puhutut ohjelmapäivityksensä MCAS-järjestelmäänsä.

Boeing
Southwest-yhtiön Boeing 737 Max 8.
Boeing 737 Max 8 Joe Raedle / AFP

Lentokonevalmistaja Boeing kertoi keskiviikkona saaneensa valmiiksi MCAS-järjestelmäpäivitykset 737 MAX -konetyypille.

Päivityksiä on odotettu sen jälkeen, kun kävi ilmi, että MCAS -järjestelmä on saattanut olla syynä kahden koneen putoamiseen vähän ajan sisällä. Onnettomuuksissa kuoli lähes 350 ihmistä.

Keskeisimpänä päivityksenä koneen nokan asentoa tarkkailee yhden sijaan kaksi eri tunnistinta, jotka toimivat pienellä virhemarginaalilla.

Lentäjä pystyy tarkkailemaan sensoreita ohjaamon merkkivalolla, joka varoittaa tarvittaessa, mikäli anturit antavat ristiriitaista tietoa koneen nokasta. Merkkivalo asennetaan koneisiin ilman veloitusta.

MCAS-järjestelmä ei enää yritä ottaa lentokonetta hallintaansa ensimmäisen yrityksen jälkeen vaan lentäjillä on mahdollisuus ohittaa MCAS ja lentää konetta käsin.

Lisäksi lentäjiä aiotaan kouluttaa ymmärtämään paremmin koneen järjestelmää. Lentäjien täytyy läpäistä ainakin 21 päivän koulutus, johon sisältyy luokkaopetusta ja simulaattorilentämistä.

Päivityksen asentaminen koneisiin kestää yhtiön mukaan noin tunnin ja voidaan ottaa käyttöön heti, kun se on saanut Yhdysvaltain ilmailuhallinnon hyväksynnän.

Lähteet: AFP