Brittiparlamentti ei hyväksynyt yhtään brexit-vaihtoehtoa

Parhaiten pärjäsi ehdotus pysyvästä tulliliitosta EU:n kanssa.

Brexit
Brexit mielenosoittajia
Britannian parlamentti ei löytänyt yhteistä säveltä brexitin vaihtoehdoksi. Britannian EU-jäsenyyden jatkoa kannattavia mielenosoittajia parlamenttitalolla 14. maaliskuuta.Andy Rain / EPA

Britannian parlamentin alahuone äänesti keskiviikkona useista eri vaihtoehdoista, joista joku voisi nousta vaihtoehdoksi pääministeri Theresa Mayn EU-eron sopimukselle. Yksikään ehdotus ei saanut tarvittavaa enemmistöä.

Vaikka joku ehdotuksista olisi saanut alahuoneen enemmistön taakseen, ei se siltikään olisi sitonut Mayn hallitusta. Äänestys oli vain suuntaa antava.

Lähimmäksi hyväksymistä päätyi ehdotus, jossa Britannia olisi neuvotellut EU:n kanssa pysyvästä ja kattavasta tulliunionista. Sitä kannatti 264 ja vastusti 272 edustajaa.

Näistä vaihtoehdoista parlamentti äänesti

Yle uutiset listasi jo aiemmin päivällä alahuoneessa äänestettävinä olevat ehdotukset:

Eroaminen EU:sta ilman sopimusta. Ehdotuksen mukaan Britannian tulisi erota EU:sta ilman sopimusta 12. huhtikuuta. Tämän jälkeen Britannian ja EU:n kauppasuhteet perustuisivat Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin. Vastaavan ehdotuksen parlamentti on hylännyt aiemmin taloudellisen sekasorron pelossa.

Toisen kansanäänestyksen järjestäminen brexitistä. Ehdotuksessa vaaditaan, että britit äänestäisivät millaisesta tahansa parlamentin hyväksymästä brexit-sopimuksesta ennen sopimuksen ratifiointia.

Tulliunioni EU:n kanssa. Useammassa ehdotuksessa kannatetaan Britannian pysymistä tulliunionissa. Työväenpuolueenehdotus sisältää tulliunionin neuvottelemisen eron jälkeen ja "vahvan suhteen" sisämarkkinoihin. Tämäsisältöisiä ehdotuksia äänestykseen tulee kaksi.

EU:n sisämarkkinoilla pysyminen. Ehdotuksessa esitetään, että Britannia liittyisi eron jälkeen Euroopan vapaakauppajärjestöön ja sitä kautta Euroopan talousalueeseen Norjan, Islannin ja Liechtensteinin kanssa. Myös tämänsisältöisiä esityksiä äänestykseen pääsee kaksi.

Brexitin peruminen sopimuksettoman eron sijaan. Eroprosessin eli artiklan 50 kumoaminen. Jos erosopimusta ei ole syntynyt, ja kansanedustajat hylkäävät sopimuksettoman eron, he voivat vaatia pääministeriä pysäyttämään eroprosessin.

Sopimuksia kovan eron jälkeen. Kahdessa ehdotuksessa vaaditaan, että Britannian hallituksen on neuvoteltava erilaisia järjestelyjä sopimuksettoman eron tapahtuessa. Järjestelyt koskevat muun muassa kauppaa ja tullijärjestelyjä. Näistä toinen päätyy äänestykseen.

Pääministeri lupasi erota, jos brexit-sopimus hyväksytään

Pääministeri Mayn sopimusehdotus on äänestetty kumoon jo kahdesti parlamentissa ja näyttää vahvasti siltä, että se ei saa kannatusta kolmannellakaan kerralla, jos sellaista edes tulee.

Alahuoneen puhemies ei välttämättä salli uutta äänestystä erosopimuksesta eikä May näytä edelleenkään saavan tarpeeksi tukijoita ehdotukselleen.

Keskiviikkona May lupasi jättää pääministerin tehtävänsä, mikäli hänen brexit-sopimuksensa hyväksytään parlamentissa.

Britannian oli alunperin määrä erota EU:sta ylihuomenna perjantaina 29. maaliskuuta.

EU on tarjoutunut lykkäämään eroa 22. toukokuuta saakka, jos Britannian parlamentti hyväksyisi erosopimuksen. Jos sopimusta ei hyväksytä, on EU antanut lykkäystä 12. huhtikuuta saakka.

Ennen uusista ehdotuksista äänestämistä parlamentti vahvisti brexit-eron lykkäämisen.

Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Lue myös:

Britannian pääministeri lupaa jättää tehtävänsä, jos brexit-sopimus hyväksytään – DUP ei tue Mayn sopimusta

Solmussa oleva Britannian EU-ero heitti lääkeviraston ulos Lontoosta – "En ole brexitin uhri", ruotsalaistyöntekijä sanoo

Voit keskustella aiheesta klo 12 asti.