Hyppää sisältöön

Intia ampui ohjuksella oman satelliittinsa – "Olemme nyt avaruusmahti"

Intia ampui alas toimivan satelliitin 300 kilometrin korkeudesta avaruudesta.

Intialaismiehet katselivat pääministeri Narendra Modin televisiopuhetta Amritsarin kaupungissa keskiviikkona. Intia laukaisi ensimmäisen satelliittienvastaisen ohjuksensa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Intia ampui keskiviikkona alas yhden omista satelliiteistaan matalalta maan kiertoradalta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Intian pääministerin Narendra Modin mukaan satelliitinvastainen ohjus vahvistaa maan asemaa yhtenä avaruuden asevoimana. Aiemmin vain Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina ovat käyttäneet satelliitinvastaisia ohjuksia.

– Tiedemiehemme ampuivat alas toimivan satelliitin 300 kilometrin korkeudesta avaruudesta. Intia saavutti jotain ennenkuulumatonta tänään. Olemme nyt avaruusmahti, Modi hehkutti televisiopuheessaan.

Satelliitteja tuhoavat aseet mahdollistavat hyökkäykset vihollisten satelliitteihin sokeuttaen niitä tai häiritsemällä viestintää. Ne myös tarjoavat teknologisen mahdollisuuden ballististen ohjusten pysäyttämiselle. Ne ovat herättäneet pelkoja asevarustelukilpailun laajentumisesta avaruuteen.

Intia lähetti satelliitintorjuntaohjuksen matkaan keskiviikkona. Kuva: SPACE RESEARCH ORGANIZATION HANDOUT / EPA

"Kuin Don Quijote"

Modi sanoi CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan, että operaation tarkoitus on suojella Intian intressejä avaruudessa, eikä maan ole tarkoitus lähteä mukaan asevarustelukilpailuun ulkoavaruudessa. CNN:n mukaan Intian satelliitinvastainen ohjus voidaan nähdä myös provokaationa Kiinaa ja Pakistania kohtaan.

Pakistanin ulkoministeriön edustaja kommentoi Intian taistelevan näkymättömiä vihollisia vastaan kuin Don Quijote tuulimyllyjensä kanssa.

– Avaruus on ihmiskunnan yhteistä aluetta ja kaikilla valtioilla on vastuu vältellä sen militarisoimista, Pakistanin ulkoministeriöstä viestitettiin.

Intian opposition mukaan ohjuksen ampuminen oli vain julkisuustemppu.

Yhdysvaltain virkaa tekevä puolustusministeri Patrick Shanahan varoitti, että satelliitinvastaiset ohjukset voivat aiheuttaa turhaa sotkua avaruudessa, koska satelliittiromu jää kiertoradalle. Yhdysvaltain armeija on jäljittänyt yli 250 satelliitin sirpaletta ohjuskokeen jäljiltä, Reuters kertoo.

Intia julisti lentovaroituksen alueelle ennen ohjuksen ampumista. Kansainvälinen avaruusasema ISS ei ollut Reutersin mukaan vaarassa joutua ohjuksen kanssa törmäyskurssille.