Hyppää sisältöön

"Myös äitiyspakkauksen tulee olla hiilineutraali" – vuoden 2019 pakkaus julkistetaan torstaina

Suuri määrä tavaraa vauvojen pakettiin ei ole itseisarvo, linjaa Finnwatch.

Vuoden 2018 äitiyspakkauksen sisältöä. Kuva: Ari Lahti / AOP

Äitiyspakkaus on Suomen lippulaivatuote ja käyntikortti maailmalla. Pakkauksen vuosittain uusiva Kela kertoo, että sen koostamisen perusteita ja periaatteita terävöitetään.

– Edullisen hinnan merkitys vähenee. Keskiöön nousevat äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullinen valmistustapa sekä laatu, sanoo Kelassa vastuullisuustyötä koordinoiva Petra Elomaa.

Toki esimerkiksi ekologinen näkökulma on otettu huomioon pakkauksen suunnittelussa tähänkin asti. Parannettavaa kuitenkin löytyi, kun yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva yhdistys Finnwatch selvitti äitiyspakkauksen tuotteiden hankintakriteerejä.

Kela julkistaa vuoden 2019 äitiyspakkauksen tänään. Pakkauksen suunnittelun ja kilpailutuksen aikajänne on kuitenkin niin pitkä, että vielä tämän vuoden pakettiin linjan terävöitys ei ole ehtinyt vaikuttaa.

– Muutokset näkyvät paremmin tulevina vuosina, vuoden 2020 pakkauksesta alkaen, Elomaa sanoo.

Puuvillan alkuperä monesti hämärän peitossa

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kiittää Kelaa siitä, että se on reagoinut kritiikkiin.

Vartialan mukaan Finnwatch sai tiedot äitiyspakkauksen 40 tuotteesta. Niistä 12:sta löytyi hänen mukaansa oleellisia ongelmia.

– Keskeiset puutteet tuotantolaitoksissa olivat laittoman suuri määrä ylitöitä, elämiseen liian pienet palkat sekä puutteet työturvallisuudessa.

Epäily lapsityövoiman käytöstä puolestaan liittyy raaka-aineiden hankintaan, kuten puuvillan poimintaan.

– Tehtaissa on harvoin varsinaista lapsityövoimaa. Suuri osa kyseisistä yrityksistä ei kuitenkaan tuntenut käyttämänsä puuvillan alkuperää. Siksi Finnwatchin oletus on, että siellä ei ole kaikki kunnossa, Vartiala sanoo.

Hän lisää, että yrityksillä ei ole kannustinta korjata kyseisiä ongelmia, jollei ostaja sitä vaadi.

Koska äitiyspakkauksen hintarajoitus tulee valtion budjetista, Vartialan mukaan Kelan linjantarkistuksesta seuraa, että äitiyspakkauksen tuotteiden määrä vähenee.

– On myös ekologisesti järkevää panostaa laatuun enemmän kuin siihen, että äitiyspakkauksessa on suuri määrä tavaraa. Kuten koko yhteiskunnan, myös äitiyspakkauksen tulee olla hiilineutraali.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei havainnut turvallisuuspuutteita, kun se testasi Kelan vuoden 2018 äitiyspakkauksen ja kaupallisen toimijan Finnish Baby Box -pakkauksen.

.
.