Hyppää sisältöön

Grönlannin suurin jäätikkö on vahvistunut ensimmäistä kertaa 20 vuoteen – "Armonaikaa, ei ylösnousemus"

Tutkijat uskovat, että jäätikön vahvistuminen johtuu sitä ympäröivän meriveden kylmentymisestä.

Jakobshavnin jäätikkö, tunnettu myös grönlantilaisella nimellään Sermeq Kujalleq, kuvattuna lentokoneesta. Kuva: John Sonntag / EPA

Grönlannin suurin jäätikkö, Jakobshavnin jäätikkö on yllättäen vahvistanut jäämassaansa viime vuosina, kertoo tuore tutkimus.

Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin tulokset kertovat, että viimeisen 20 vuoden ajan jatkuvasti pienentynyt jäätikkö on vuodesta 2016 eteenpäin vahvistunut ja hidastanut liikettään. Jakobshavnin jäätikkö on kahden vuosikymmenen aikana ollut suurin yksittäinen meriveden pinnan nostaja.

Tutkijat uskovat, että jäätikön vahvistuminen johtuu sitä ympäröivän meriveden kylmentymisestä esimerkiksi Diskolahdessa. Meriveden lämpötila sen korkeimman 250 metrin osalta on ollut viime vuosina kylmimmillään sitten 1980-luvun.

Merivesi lämpenee uudelleen

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että jäätikön hetkellinen vahvistuminen ei tarkoita sitä, että kaikki olisi hyvin. Vaikka Jakobshavnin jäätikön massa on vahvistunut kylmän meriveden myötä, sen sulamisnopeus on edelleen ollut jäätymistä nopeampaa toisaalla.

Pohjois-Atlantin säänvaihtelu on siis hetkellisesti kylmettänyt meriveden, mutta se tulee yhtä lailla myös lämpenemään. Tätä vaihtelua kutsutaan Pohjois-Atlantin oskillaatioksi. Vastaava, eteläinen oskillaatio tunnetaan paremmin nimellä El Niño.

– Tässä on kyse armonajasta, ei ylösnousemuksesta, tutkimuksen johtaja Ala Khazendar NASA:sta sanoo CNN (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa.

Khazendarin mukaan Jakobshavnin jäätikön reagoiminen meriveden lämpötilanvaihteluun pakottaa tiedemiehet arvioimaan uudestaan sitä, kuinka herkkiä jäätiköt itse asiassa ovat pienille vaihteluille meriveden lämpötiloissa. Reagointiherkkyys voi aiheuttaa aiemmin oletettua suurempaa sulamista, kun veden lämpötila nousee.

– Seuraavalla kerralla, kun vedet taas lämpenevät, ne lämpenevät entistä enemmän, Khazendar sanoo.