Turun Rauvolanlahden Susanna-proomun siirto venyy taas – syynä lintujen pesimäaika

Alus on maannut Katariinanlaakson rantavedessä vuodesta 2015 lähtien. Sen jälkeen sen siirtämisestä ja siirtämisen peruuntumisesta on uutisoitu useasti.

Turku
Susanna-proomu Rauvolanlahdessa maaliskuussa 2019.
Eino Kossila / Yle

Turun Katariinanlaakson edustalla Rauvolanlahdessa kelluu kummallinen merenkulkuneuvo. Se jämähti paikalle vuonna 2015, kun sitä perässään kiskonut hinaaja hajosi.

Susanna-aluksen edesottamuksista on kuultu uutisissa neljän viime vuoden aikana uudestaan, uudestaan, uudestaan ja uudestaan.

Tuoreimmat käänteet Susannan tarinassa nähtiin viime toukokuussa kun alus syttyi yllättäen tuleen. (siirryt toiseen palveluun)

Susanna-proomun palanut sauna.
Susanna-proomussa oli myös pieni sauna, joka tuhoutui vuoden 2018 palossa pahoin.Eino Kossila / Yle

Viimeisin tieto Turun kaupungin suunnitelmista Susannan varalle oli, että alus siirrettäisiin lopulta pois tänä keväänä jäiden lähdettyä.

Kaupunki oli jo kilpailuttanut urakan hylyn siirtämisestä ja loppuvuodesta siirtopäätöksestä tehdystä valituksesta annettu hallinto-oikeuden päätös jättää asia tutkimatta sai lainvoiman. Päätös mahdollistaa sen, että Turun kaupunki siirtää aluksen.

Mutta Susanna ei vielä ole lähdössä.

Lintujen pesimäaika estää siirtämisen

Alus makaa luonnonsuojelualueella ja ensi maanantaista alkaen siellä astuvat voimaan lintujen pesimäaikaan liittyvät liikkumisrajoitukset.

Mikäli luonnonsuojelualueella haluttaisiin tehdä töitä vastoin rauhoitusmääräyksiä, pitäisi ELY-keskukselta hakea lupa.

– ELY-keskuksella on siihen vähän nihkeä suhtautuminen, joten emme ole lähteneet hakemaan poikkeuslupaa. Pääsemme siirtämään Susannaa vasta elokuussa, toteaa Turun kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki.

Nähtäväksi jää uutisoidaanko Susanna-proomusta elokuussa viimeisen kerran.