Analyysi: Brexit-vallankaappaus brittiparlamentissa epäonnistui

Eilinen päivä Britannian parlamentissa ei ollut pelkästään myrskyisä vaan myös todistus siitä, että britit eivät todellakaan tiedä mitä he haluavat ja mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, kirjoittaa Ylen erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Brexit
Theresa May puhumassa parlamentin alahuoneessa keskiviikkona.
Theresa May puhumassa parlamentin alahuoneessa keskiviikkona.Mark Duffy / AFP

Kansanedustajat äänestivät kahdeksasta vaihtoehdosta, joilla mahdollisesti voitaisiin päästä eteenpäin maan pyristellessä irti Euroopan Unionista. Ehdotukset vaihtelivat sopimuksettomasta erosta kansanäänestykseen.

Parlamentin puhemies John Bercow julisti tulokset pitkän päivän päätteeksi. Mikään ei kelvannut parlamentin enemmistölle.

Pääministeri Theresa May tapasi kansanedustajansa ennen äänestyksiä. Äänestyksiin annettiin vapaat kädet omantunnon mukaan paitsi eturivin ministereille, jotka pidättäytyivät äänestämästä. Työväenpuolue äänesti puoluelinjan mukaisesti ja tämä oli tulos.

Parlamentin raivokas yritys ottaa valta hallitukselta ja ohjata brexit-harhailu johonkin satamaan tuotti yhtä surkean tuloksen kuin hallituksenkin yritykset.

Tarpeeksi moni ei ole samaa mieltä yhtään mistään.

Pääministeriltä loppuivat aseet

Heikoilla korteilla alusta asti pelannut May pisti lopulta eilen itsensä likoon ja lupasi lähteä, jos hän saa sopimuksensa taakse myös konservatiivien kovan erolinjan kannattajat sekä Pohjois-Irlannin unionistit. May tarvitsee 75 ääntä.

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP Arlene Fosterin johdolla on pelannut kovaa peliä. Mayn neuvottelema sopimus kävisi muuten, mutta Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välinen rajajärjestely on sille liikaa. DUP katsoo, että se hylätään kuningaskunnan ulkopuolelle.

EU:n kanssa neuvotellussa sopimuksessa Pohjois-Irlanti jäisi osaksi EU:n tulliliittoa ja sisämarkkinoita vielä siirtymäajan jälkeenkin, jos rajaratkaisuksi ei löydy keksitä muuta vaihtoehtoa. Lähtökohta ja EU:n sekä Irlannin ehdoton vaatimus on, että rajaa ei tule fyysisesti missään muodossa, ei rajatarkastuksia eikä valvontakoppeja.

DUP:llä on vain 10 kansanedustajaa Westminsterissä, mutta näinä päivinä ryhmä on osoittautunut kokoaan merkittävämmäksi.

Kovan linjan brexit-miehillä pääministerin kiilto silmissä

Entinen ulkoministeri Boris Johnson kiihkoili vasta tällä viikolla lehdistössä, että perjantaina pitäisi fanfaarien soida ja ilon olla ylimmillään, kun Britannia on vihdoin saanut itsensä takaisin - siis eronnut. Alkuperäinen eropäivä olisi huomenna perjantaina 29.3.

Johnson ja konservatiivien kovan brexit-linjan johtomies Jacob Rees Mogg ilmoittivat tukevansa pääministerin sopimusta, jos tämä eroaa. Vaakakupin toisella puolella on aiheellinen pelko siitä, että brexit ei toteutuisi lainkaan.

May lupasi erota, mutta päivämäärä on auki.

Parlamentti muutti eropäivää koskevan lain eilen ja nyt se on EU:n määrittelemä 12.4. Raju irtautuminen EU:sta ilman valmistautumista olisi syössyt kriisissä olevan Britannian vakaviin ongelmiin. Sen parlamentti ymmärsi, mutta kaksi viikkoa lisäaikaa ei sekään ole paljon, jos se tärvätään loputtomaan poliittiseen riitelyyn.

EU:lta saa nyt vain henkistä tukea

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk piti Euroopan parlamentissa eilen keskiviikkona vakavan puheen. Hän kehotti edustajia olemaan valmiit myöntämään Britannialle pitkänkin lisäajan jos tarve vaatii.

Tusk pyysi europarlamentaarikkoja tukemaan niitä kuutta miljoonaa brittiä, jotka allekirjoittivat vetoomuksen eron peruuttamiseksi ja niitä miljoonaa, jotka viime lauantaina marssivat Lontoon kaduilla vaatien toista kansanäänestystä.

Toisaalta EU:n askelmerkit ovat selvät:

· Eropäivä on 12.4. ilman sopimusta

· Eropäivä on 22.5., jos erosopimus hyväksytään

· Eropäivä voi siirtyä pitkällekin, jos Britannialla on esittää uusi suunnitelma ja se osallistuu eurovaaleihin

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kaikki salaliitot ja vallankaappausyritykset pääministeri Mayta pään menoksi ovat toistaiseksi epäonnistuneet.

On kuin katsoisi Julius Cesarin salamurhaa Rooman senaatissa yli 2000 vuotta sitten, mutta sillä erolla, että tässä tarinassa tikarit osuvat vehkeilijöiden omaan jalkaan tai viereiseen kaveriin.

Pääministeri May aikoo tuoda sopimuksensa vielä kolmannen kerran parlamentin äänestykseen. Siinä on vain kaksi mutkaa matkassa. Kannatus ei edelleenkään riitä läpimenoon ja puhemies vaatii oleellista muutosta sopimuksen sisältöön, jotta hän sallii äänestyksen. Brittiparlamentti ei hyväksynyt yhtään brexit-vaihtoehtoa

Mikä on siis lopputulema?

Tällä hetkellä näyttää taas siltä, että sopimukseton ero on varteenotettava vaihtoehto 12.4.

Ellei sitten pääministeri määrää uusia vaaleja. Uudet kansanedustajat maustettuna uusilla puheenjohtajilla toisivat uutta ja kansan tämänhetkisiä tuntoja paremmin edustavaa ajattelua Westminsteriin.

Vaalit antaisivat Britannialle sen kovasti tarvitseman lisäajan. Mutta, silloin sen pitäisi myös osallistua eurovaaleihin.

Voit keskustella aiheesta kello 16 saakka.