Lappiin on luvassa vaikea kelirikko – painorajoituksia on tulossa tavanomaista enemmän

Kelirikko alkaa yleensä huhtikuun puolivälissä ja kestää sääoloista riippuen jopa kesäkuun loppuun saakka.

kelirikko
Pintakelirikko on aiheuttanut kuoppia ja uria soratiehen.
Heikki Rönty / Yle

Kelirikosta on tulossa jälleen vaikea Lapissa. Lapin Ely-keskuksen mukaan tilanteen ennustetaan olevan hankalin Tunturi-Lapissa.

Painorajoituksia on tulossa maanteille noin 1 120 kilometriä, joista sorateitä olisi 840 kilometriä ja päällystettyjä teitä 280 kilometriä. Määrä on tavanomaista suurempi, sillä esimerkiksi viime keväänä painorajoituksia tuli noin 900 kilometrin matkalle.

– Painorajoitusennuste on laadittu syksyn ja alkutalven sääolosuhteiden sekä tiestön kelirikkoalttiuden perusteella. Erityisesti pitkä syksyn routaantumisaika ja korkealla ollut pohjavesi lisäävät kelirikon määrää, kertoo tienpidon asiantuntija Tiina Salmi Lapin Ely-keskuksesta.

Se miten ennuste toteutuu, on riippuvainen lopulta myös kevään sääolosuhteista. Vähäsateinen, tuulinen ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset vähentävät painorajoitustarvetta.

Jokaiseen taloon on päästävä vähintään henkilöautolla

Kelirikko ilmenee ensin tien pintaosan pehmenemisenä ja myöhemmin tien rungon kantavuuden heikkenemisenä. Kelirikkoisille teille asetettavien rajoitusten tarkoituksena on estää teiden vaurioituminen raskaan liikenteen vaikutuksesta ja turvata elintärkeät kuljetukset.

– Tällaisilla teillä tulisi raskasta liikennettä välttää, jotta painorajoituksia ei tarvitsisi asettaa. Jos jokin kuljetus on todella välttämätön, tulisi se tehdä yöpakkasten aikana tienpinnan ollessa jäässä ja ennen kuin kantavuuden heikkenemistä alkaa tapahtua. Erityisesti puutavara olisi syytä kuljettaa pois teiden ollessa vielä jäässä.

Ely-keskuksen mukaan tiet tulisi saada pidettyä sellaisessa kunnossa, että jokaiseen talouteen voidaan kulkea vähintään henkilöautolla.

Varoita muita tienkäyttäjiä merkitsemällä vaaranpaikka

Tarvittaessa liikennettä ryhdytään rajoittamaan asettamalla tielle suurinta sallittua ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmänpainoa osoittavat merkit. Yleisimmin käytetty painorajoitus on 12 tonnia.

Lapin Ely-keskus toivoo, että tienkäyttäjät merkitsisivät teille syntyneet liikennettä vaarantavat reiät esimerkiksi risulla tai havulla ja ilmoittaisivat niistä Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100.