Maltan erikoisjoukot ottivat hallintaansa siirtolaisten valtaaman laivan – satamassa neljä henkilöä tuotiin alukselta käsiraudoissa

Italian sisäministeri syyttää siirtolaisia merirosvouksesta.

pakolaiset
El Hiblu -laiva
Kuvakaappaus MarineTraffic -sivustolta. El Hiblu 1 Bosporinsalmessa.Marine Traffic

Maltan erikoisjoukot ottivat torstaiaamuna haltuunsa siirtolaisten kaappaman säiliöaluksen. Alus on nyt saapunut Maltaan.

Neljä siirtolaista tuotiin käsiraudoissa pois aluksen kyydistä satamassa. Uutistoimisto AP:n mukaan aluksen kyydissä oli useita aseistautuneita sotilaita.

Kyseessä on säiliöalus El Hiblu 1. Alus pelasti tiistai-iltana noin 120 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista merestä Libyan edustalta. Heistä osa oli naisia ja lapsia.

Sen jälkeen alus suuntasi takaisin kohti Libyan pääkaupunkia Tripolia, mutta joukko siirtolaisia kaappasi aluksen.

Italian sisäministeri Matteo Salvini sanoi keskiviikkona, että alus käänsi ennen satamaan saapumista yllättäen kurssiaan ja lähti kohti Eurooppaa. Salvini uskoo, että pelastetut olivat ottaneet laivan hallintaansa.

Salvini kutsui kaappausta merirosvoukseksi

Torstaina Salvini kutsui uutistoimisto AP:n mukaan tapausta merirosvoukseksi avomerellä. Hän totesi, että siirtolaiset eivät saa nousta maihin Italiassa.

El Hiblu 1:n miehistö on pääosin turkkilainen, mutta alus on rekisteröity Palaun saarivaltioon Tyynellemerelle, kertoo Times of Malta -lehti (siirryt toiseen palveluun)..

Libyan laivaston alukset olivat seuranneet El Hiblua, kertoo maltalaislehti. Libyan viranomaiset ja alusta operoiva taho eivät ole kommentoineet asiaa.

YK ja avustusjärjestöt ovat raportoineet siirtolaisten oloista kaoottisessa Libyassa ja kertoneet muun muassa kidutuksesta ja raiskauksista.

– Epätoivoinen ja vaarallinen tilanne paljastui Välimerellä, korostaen rikkinäistä järjestelmää merellä sekä ihmisten epätoivoa, kommentoi Lääkärit ilman rajoja -järjestö Twitterissä.

EU keskeyttää pelastusalusten partioinnin

Italian hallituksen maahanmuuttovastaisen linjan takia yhä useampi siirtolaisia mereltä pelastanut alus on palauttanut heidät takaisin Libyaan. Useissa veneissä olevat siirtolaiset ovat viime kuukausina kieltäytyneet rantautumasta Libyaan, mikä on johtanut viranomaisten voimankäyttöön.

Väitteet kaapatusta aluksesta tulivat ilmi samana päivänä kun EU kertoi keskeyttävänsä väliaikaisesti pelastusalusten partioimisen Välimerellä. BBC:n mukaan päätöstä edelsi Italian pyyntö. Italia on arvostellut rajusti operaatiota ja vaatinut muita EU-maita kantamaan vastuun Italiaan pyrkivistä siirtolaisista.

Operaatio Sophiaan kuuluvat alukset ovat pelastaneet kymmeniätuhansia siirtolaisia Välimerellä vuoden 2015 jälkeen ja johtaneet noin 150 ihmissalakuljettajan pidätyksiin. Operaatiota on tarkoitus jatkaa ilmassa ja yhteistyössä Libyan kanssa maan poliittisesta kaaoksesta huolimatta.

Lähteet: STT, AP, AFP