Kivityskuolema homoseksistä ja aviorikoksesta – Brunei alkaa soveltaa sharia-lakia, ihmisoikeusjärjestöt vastustavat

Uuden rikoslain on määrä astua voimaan huhtikuun alkupuolella.

Brunei
Tiukkaan islamilaisen sharia-lain rangaistuksiin kuuluvat myös julkiset raipparangaistukset.
Islamilaisen sharia-lain rangaistuksiin kuuluvat myös julkiset raipparangaistukset. Tämä kuva on Acehista, joka soveltaa shariaa ainoana maakuntana Indonesiassa. Nainen sai raipparangaistuksen avioliiton ulkopuolisesta seksisuhteesta tammikuussa 2019.Hotli Simanjuntak / EPA

Kaakkois-Aasiassa Borneon saarella sijaitseva Brunei alkaa määrätä kuolemantuomioita kivittämällä homoseksistä ja uskottomuudesta avioliitossa.

Lisäksi 400 000 asukkaan sulttaanikunta ottaa käyttöön käsien ja jalkojen amputaatiorangaistukset varkauksista. Ensimmäisestä varkaudesta rangaistuksena on oikean käden amputointi. Toisesta varkaudesta tuomitulta amputoidaan vasen jalka.

Uuden rikoslain on määrä astua voimaan 3. huhtikuuta. Lakia sovelletaan myös rikoksista tuomittuihin alaikäisiin. Tuomiot perustuvat tiukkaan islamilaisen sharia-lain tulkintaan.

Rikoslain uudet rangaistukset koskevat vain muslimeja. Brunein väestöstä noin kaksi kolmannesta on muslimeja ja loput buddhalaisia sekä kristittyjä.

Järjestöt vastustavat

Useat ihmisoikeusjärjestöt vastustavat Brunein uusia sharian mukaisia rangaistuksia.

Amnesty International vaati keskiviikkona Bruneita välittömästi keskeyttämään kivitysrangaistusten käyttöönoton ja muuttamaan rikoslakiaan ihmisoikeusvelvoitteiden mukaiseksi.

– Tällaisten julmien ja epäinhimillisten rangaistusten laillistaminen on kauhistuttavaa itsessään, sanoi Amnestyn Brunein tutkija Rachel Chhoa-Howard järjestön tiedotteessa.

Hän jatkoi, että joidenkin potentiaalisten rikkomusten ei pitäisi olla rikoksia lainkaan. Chhoa-Howardin mukaan esimerkiksi samaa sukupuolta olevien aikuisten välisen vapaaehtoisen seksin ei tulisi olla rangaistavaa.

Human Rights Watchin edustaja Phil Robertson varoittaa, että rikoslain käyttöönotto tekee Bruneista hylkiön ulkomaisten sijoittajien, turistien ja järjestöjen silmissä.

– Jos tämä huonosti harkittu suunnitelma etenee, niin on täysi syy uskoa, että Brunein vastainen maailmanlaajuinen boikottiliike aloittaa toimintansa uudelleen, Robertson sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Sulttaanikunta on naapureitaan vanhoillisempi

Brunei ilmoitti ensimmäisen kerran rikoslain uudistuksesta vuonna 2014. Lain käyttöönotto viivästyi, kun viranomaiset määrittelivät rangaistusten täytäntöönpanon yksityiskohtia.

Bruneita vuodesta 1967 hallinnut sulttaani Hassanal Bolkiah on aiemmin sanonut, että shariaan perustuvaan rikoslakiin tulee suhtautua "jumalan opastuksena".

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah
Brunein sulttaani Hassanal BolkiahEPA

Brunei harjoittaa vanhoillisempaa islamia kuin naapurimaat Malesia ja Indonesia. Esimerkiksi alkoholin myynti on Bruneissa kielletty ja avioliiton ulkopuolinen raskaus sekä perjantairukousten jättäminen väliin ovat rikoksia.

Homoseksuaalisuus on jo laitonta Bruneissa. Tähän asti siitä on voinut saada 10 vuoden vankeustuomion.

Lähteet: AFP, AP, Reuters