Hovioikeus tuomitsi Pekka Perälle 240 euroa sakkoa tiedottamisrikoksesta vaikka syyttäjä vaati vankeutta – "Perä on melkein tyytyväinen"

Talvivaaran Kaivosyhtiön ex-toimitusjohtajan Pekka Perän avustaja kertoi Perän reaktion päätökseen Ylelle.

Talvivaara
Kuvassa vasemmalta lukien asianajaja Petteri Sotamaa, asianajaja Martina Kronström ja Talvivaaran Kaivosyhtiön entinen toimitusjohtaja Pekka Perä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta.
Talvivaaran Kaivosyhtiön entinen toimitusjohtaja Pekka Perä (oik.) ja häntä avustaneet asianajaja Martina Kronström ja asianajaja Petteri Sotamaa Helsingin hovioikeudessa 22.10.2018. Marjatta Rautio / Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut Talvivaaran Kaivosyhtiön entisen toimitusjohtajan Pekka Perän sakkorangaistukseen yhdestä tiedottamisrikoksesta.

Oikeuden määräämästä 40 päiväsakosta kertyy Perälle maksettavaa 240 euroa.

Hovioikeus katsoi, että Perä oli yhtiön hallituksen jäsenenä ja toimitusjohtajana kesällä 2013 aiheettomasti viivytellyt yhtiön nikkelin vuosituotantoennustetta koskeneen pörssitiedotteen antamisessa.

Hovioikeuden mukaan Perän on täytynyt kesäkuussa 2013 ymmärtää, että Talvivaaran kaivoksen tuotannon vaikeuksien vuoksi 18 000 tonnin vuosituotantoennuste ei ollut todennäköinen.

Oikeuden mielestä yhtiön olisi pitänyt ilmoittaa jo tuolloin, että se luopuu ennusteesta. Oikeus piti Perän menettelyä tahallisena.

Nikkelin tuotantomäärä oli sijoittajien kannalta olennainen ja yhtiön osakkeen hintaan vaikuttava tieto.

Käräjäoikeuden tuomio lieveni

Hovioikeus alensi Helsingin käräjäoikeuden Perälle antamaa rangaistusta tuntuvasti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Perän kolmesta tiedottamisrikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja liki 9 000 euron sakkoihin kesällä 2017.

Käräjäoikeus hylkäsi tuolloin suurimman osan Perää vastaan nostetuista syytteistä.

Syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen ja vaati Perälle kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän lisäksi myös Perä ja muut juttukokonaisuudessa tuomitut valittivat päätöksestä.

Perän avustaja: "Paljon porua tyhjästä"

Pekka Perää hovioikeudessa avustanut asianajaja Petteri Sotamaa sanoo, että hovioikeuden päätös on oikeansuuntainen ja lähes oikea. Hän on keskustellut päätöksestä Perän kanssa lyhyesti.

– Perä on melkein tyytyväinen päätökseen.

Sotamaan mielestä tuomio vahvistaa sen, että Talvivaaran tiedottaminen on ollut asianmukaista erityisesti vuosina 2012–2013 ja vuosituotantoarviot näille vuosille ovat olleet oikeita.

– Päätös osoittaa sen, että on ollut todella paljon porua tyhjästä.

Osa johdon syytteistä kaatui kokonaan

Hovioikeus hylkäsi yhtiön entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta ja entistä talous- ja rahoitusjohtajaa Saila Miettinen-Lähdettä koskeneet syytteet kokonaan. Käräjäoikeus oli tuominnut heidät yhdestä tiedottamisrikoksesta sakkorangaistuksiin.

Hovioikeus alensi myös yhtiön entisen tuotantojohtajan Lassi Lammassaaren rangaistusta ja tuomitsi hänet kahdesta sisäpiiririkoksesta 70 päiväsakon sakkorangaistukseen. Maksettavaa kertyy 3 500 euroa. Lammassaari joutuu korvaamaan valtiolle rikoksella saamaansa hyötyä noin 5 500 euroa.

Hovioikeus katsoi, että entinen tuotantojohtaja oli myydessään yhtiön osakkeita hankkinut itselleen taloudellista hyötyä käyttämällä hyväkseen tuotantoon liittyviä sisäpiiritietoja

Käräjäoikeus oli tuominnut Lammassaaren viidestä sisäpiiririkoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, 3 000 euron sakkoihin ja menettämään rikoksella saatua hyötyä noin 50 000 euroa.

Ahtium Oy:n konkurssipesälle eli entiselle Talvivaaran Kaivososakeyhtiölle hovioikeus määräsi yhteisösakkoa 20 000 euroa käräjäoikeuden määräämän 50 000 euron sijasta.

Syyttäjä harkitsee valitusluvan hakemista

Kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilä sanoo, että syyttäjäryhmä tutustuu oikeuden päätökseen ja harkitsee valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta. Käräjäoikeuden ja hovioikeuden näkemykset poikkesivat toisistaan ja lisäksi hovioikeuden päätös oli erimielinen, arvioi Nyrhilä.

Pekka Perää vastaan on nostettu syyte myös sisäpiiritiedon väärinkäytöstä Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuskäsittelyn on määrä alkaa syksyllä.

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut Perän aiemmin törkeästä ympäristön turmelemisesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Korkein oikeus myönsi marraskuun alussa rajoitetun valitusluvan Perälle ja yhtiön entiselle tuotantojohtajalle.

Uutista täydennetty klo 16.25 syyttäjän kommentilla ja klo 16.57 Pekka Perän ja Petteri Sotamaan kommenteilla.

Lue myös:

Pekka Perän mukaan Talvivaaran Kaivosyhtiön hallitus ei tanssinut hänen pillinsä tahtiin: "Se on järjenvastainen väite"

Korkein oikeus myönsi valitusluvan Perälle ja Lammassaarelle – Talvivaaran ympäristörikoksia puntaroidaan vielä korkeimmassa oikeudessa

Hovioikeus aloitti Talvivaaran tiedottamisen setvimisen – Syyttäjän mukaan sijoittajille rakennettiin tarinaa harhaanjohtavalla tiedolla

Pekka Perän puolustus Talvivaara-käräjillä: Epäonnistuminen ennustamisessa ei voi olla rikos

Pekka Perälle kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta tiedottamisrikoksista – ei halua kommentoida tuomiota

Syyttäjä vaatii Pekka Perälle vankeutta Talvivaaran epäillyissä tiedottamisrikoksissa

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi Pekka Perän Talvivaara-jutussa törkeästä ympäristön turmelemisesta