Nämä 7 asiaa tiedämme nyt seksuaalirikostutkinnasta – yhden lapsiuhrin epäilty hyväksikäyttö kestänyt jopa 10 vuotta

Keskusrikospoliisi epäilee viittä suomalaismiestä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Uhrit ovat olleet jopa alle kouluikäisiä poikia.

Kuva: AOP

Mitä epäillyistä tiedetään?

Kaikki epäillyt ovat suomalaisia miehiä. Lue tästä Ylen eilinen juttu KRP:n tutkinnasta.

Ilta Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) tänään, että pääepäilty on 57–vuotias matkailualan yrittäjä, joka on pyörittänyt matkailualan yritystoimintaa Pohjois-Suomessa.

IS:n tietojen mukaan 57-vuotiasta miestä epäillään muun muassa törkeästä raiskauksesta, jossa oli mukana toinenkin mies.

Yle tavoitti torstaina keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Saranin. Hän sanoi, ettei poliisi vahvista eikä kiistä IS:n uutista.

Mistä viittä suomalaismiestä epäillään?

KRP:n rikosylikomisario Sari Sarani kertoi torstaina Ylelle, että epäillyt teot ovat jatkuneet pitkään.

– Yhden uhrin kohdalla hyväksikäyttö on jatkunut jopa kymmenen vuotta, Sarani sanoi.

Tutkinnassa olevat nimikkeet ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien lasta esittävien esitysten seuraamiset.

Epäiltyjen rikosten tapahtuma-aika on 2004–2018.

– Lievimmässä muodossaan Suomessa tapahtuneet hyväksikäytöt ovat sitä, että aikuispornoa on näytetty lapsille. Pahimmassa tapauksessa sitä, että lasta on raiskattu 10 tuntia huumattuna, kertoi keskiviikkona krp:n tutkinnanjohtaja Sanna Springare.

Esitutkinnan mukaan lapsia on tietyissä tapauksissa huumattu metamfetamiinilla ja pidetty kiinni epäillyn seksuaalisen teon aikana tai huumattu ja muutoin pakotettu seksuaaliseen tekoon.

Mitä uhreista tiedetään?

Uhreja epäillään olevan kuusi. He kaikki ovat poikia. Rikoskomisario Saranin mukaan kaikki uhrit ovat suomalaisia.

Poliisi kertoi eilen, että uhrit ovat olleet epäiltyjen tekojen tapahtuma-aikaan 6–15-vuotiaita. Osa uhreista tunsi toisensa, osa ei.

Miltä paikkakunnilta epäillyt ja uhrit ovat?

Keskusrikospoliisi kertoi eilen, että lasten hyväksikäyttöjutun syyttäjät tulevat Pohjanmaan ja Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

Se kertoo siitä, että epäillyt teot ovat hyvin todennäköisesti tapahtuneet Pohjanmaalla ja Länsi-Uudenmaan alueella.

Ilkka-lehti uutisoi tänään, että suuri osa epäillyistä ja uhreista ovat Etelä-Pohjanmaalta. IS:n mukaan pääepäilty asui aiemmin Pohjanmaalla, mutta muutti sieltä pohjoiseen muutama vuosi sitten.

Keskusrikospoliisi kertoi keskiviikkona, että osa epäillyistä lasten hyväksikäyttörikoksista on tapahtunut hyvin pienillä paikkakunnilla, minkä vuoksi paikkakunnatkin ovat osin salassapidettäviä.

Miten rikoksista epäillyt miehet löysivät poikalapset?

Poliisi ei kerro tarkemmin, miten epäillyt ovat luoneet kontaktin uhreihinsa. Poliisin mukaan vanhemmat olivat antaneet poikien viettää aikaa luotettavana pidetyn tuttavan kanssa.

Ovatko epäillyt olleet vangittuina?

Poliisi kertoi eilen, että pääepäilty on ollut vuoden verran vangittuna. Hänen lisäkseen kolme muuta epäiltyä ovat olleet vangittuina, mutta tällä hetkellä kukaan ei ole enää tutkintavankeudessa.

Millaisia takavarikkoja poliisi on tehnyt tutkinnan aikana?

Poliisi on takavarikoinut tutkinnassa 138 laitetta. Pelkästään pääepäillyltä on takavarikoitu yli 400 tuntia laitonta videomateriaalia eri maista.

Kaikkiaan kuva- ja videomateriaalia on datana 96 teratavua. KRP:n arvion mukaan se tarkoittaisi yli kolmeakymmentä miljoonaa kuvaa, jos kuvat ovat keskimäärin kolmen megatavun kokoisia.

Enimmäkseen takavarikoitu kuvamateriaali on videomuotoista. Suomalaisuhrit löytyivät materiaalin joukosta.

Lue myös: