Facebook kieltää valkoista nationalismia ja separatismia tukevan sisällön

Facebook ohjaa jatkossa valkoiseen ylivaltaan liittyvät haut sivustolle, joka tukee viharyhmistä poistumista.

Sosiaalisen median yhteisöpalvelu Facebook. Kuva: Luong Thai Linh / EPA

Facebook on ilmoittanut kieltävänsä valkoista nationalismia ja separatismia kannattavat sisällöt alustoillaan. Facebook kertoo uutisblogissaan (siirryt toiseen palveluun), että ensi viikosta lähtien yhtiö alkaa kitkeä valkoista nationalismia ylistävät, kannattavat ja esittävät sisällöt niin Facebookista kuin Instagramista.

Kyseessä on merkittävä muutos siinä, miten Facebook valvoo keskustelua yli kahden miljardin käyttäjä alustalla.

Facebookin säännöt kieltävät ihmisten ominaispiirteisiin kohdistuvan vihapuheen ja tällä perusteella muun muassa valkoista ylivaltaa ihannoivat sisällöt ovat olleet kiellettyjä yhtiön alustoilla. Kielto ei ole kuitenkaan ulottunut valkoiseen nationalismiin tai separatismiin, koska niiden on katsottu olevan vain yksi nationalismin tai separastismin muoto. Facebook on siis rinnastanut valkoisen separatismin skottien, baskien tai katalaanien itsenäistymispyrkimyksiin.

Nyt tämä tulkinta on muuttunut. Somejätti kertoo viimeisen kolmen kuukauden aikana käyneensä asiasta keskusteluja kansalaisjärjestöjen ja tutkijoiden kanssa. Keskusteluissa nousi esille, ettei valkoista nationalismia tai separatismia voida mielekkäästi erottaa valkoista ylivaltaa ja vihapuhetta lietsovista liikkeistä.

– Ihmiset voivat jatkossa yhä osoittaa ylpeyttä omasta entisestä perinnöstään, mutta me emme hyväksy valkoisen nationalismin tai valkoisen separatismin ylistystä tai tukemista, Facebookin blogissa todetaan.

Koneoppimisen avulla vihapuhe kuriin

Sisältöjen kieltämisen lisäksi Facebook aikoo jatkossa ohjata valkoiseen ylivaltaan liittyviä hakuja tekevät henkilöt viharyhmistä poistumista tukevan Life After Hate (siirryt toiseen palveluun) -järjestön sivuille.

Facebook on vuosien ajan käyttänyt koneoppimismenetelmiä apuna sisältöjen moderoinnissa. Yhtiö on kehittänyt menetelmiä etenkin terroristijärjestöjen luomien sisältöjen havaitsemiseen.

Viime syksynä Facebook alkoi käyttää samoja menetelmiä myös viharyhmien jakamien sisältöjen löytämiseen.

Yhtiö myöntää, että koneoppimismenetelmien kehittämisessä on vielä paljon tehtävää. Facebook joutuu yhä turvautumaan viime kädessä ihmisiin sisällön seulomisessa.