Helsinkiin suunnitellaan maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseota – kaavailtu Eteläsatamaan

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin tilaama suunnitelma julkistettiin torstaina.

Designmuseo
Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo.
Arkkitehtuurin ja design yhdistävää museota ollaan kaavailtu Eteläsataman alueelle. Kuvassa nykyinen Arkkitehtuurimuseo (vas.) ja Designmuseo (oik.).AOP

Helsinkiin ehdotetun uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptisuunnitelma on valmistunut. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin tilaama suunnitelma julkistettiin torstaina.

Kunnianhimoinen suunnitelma esittää, että Helsinkiin rakennettavasta arkkitehtuuri- ja designmuseosta tulisi maailman paras.

Tavoitteena on tehdä museosta käyttäjälähtöinen, kokeileva ja kävijöitä aktivoiva. Muotoilua ei vain esiteltäisi, vaan sitä pääsisi myös kokeilemaan. Tarkoituksena on hyödyntää uutta teknologiaa ja testata tulevaisuuden ratkaisuja virtuaalitilassa.

Museo näyttäisi kokoelmillaan ja tarinoillaan, miten suunnittelijoiden ja muotoilijoiden valinnat ovat rakentaneet yhteistä maailmaamme.

Tavoitteena on koota ihmisiä yhteen sekä tuoda arkkitehtuuri ja design yhteiskunnalliseen keskusteluun tulevaisuuden suurten kysymysten ratkaisemiseksi.

Yle uutisoi viime syksynä selvityksestä museoiden yhdistämisestä.

Museota kaavaillaan Eteläsatamaan

Arkkitehtuurin ja designin yhdistävää museota on kaavailtu Eteläsataman alueelle. Eteläsatamaan kaavailtiin myös aikanaan Guggenheim-museota.

Ehdotuksessa museon pohjaksi perustettaisiin uusi säätiö, johon yhdistyisivät myös olemassa olevien museoiden taustasäätiöt.

Museorakennus toteutettaisiin Eteläsataman alueelle osana alueen laajempaa kokonaiskehittämistä. Hankkeen eteneminen vaatii jatkoselvityksiä tarvittavista tiloista, taloudesta ja hallinnosta.

Valmistelun on tarkoitus jatkua kevään aikana.

Rahoitus vielä avoinna

Vaikka konseptisuunnitelma on valmis, ei itse rahoituksesta ole mitään takeita.

Helsingin kaupungin yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti myöntääkin uuden museon rahoituksen olevan vielä auki.

– Paljon voidaan tehdä suunnittelutyötä, mutta jossain vaiheessa pitää tapahtua sitoutuminen, toteaa Jäntti.

Hän myöntääkin esimerkiksi tulevien eduskuntavaalien olevan isossa osassa siinä, tuleeko valtio mukaan rahoitukseen ja millä tavalla.

– Jos sitoutuminen valtion puolelta syntyy, lähtee hankkeen suunnittelu menemään konkreettisesti eteenpäin.