Kevään lämpöennätys rikkoutui! – ja uudestaan huomenna: katso kartasta, missä celsius heilahtaa yli 10 asteen

Lämpöaalto hiipuu jo lauantain aikana, sunnuntaina mittari näyttää enää viittä astetta, Lapissa pakkastakin.

Lämmin rintama
kaksi miestä kahvilla Kauppatorilla
Jorma Karlstedt ja Ilmari Ekonen kahvittelivat torstaina Helsingin Kauppatorilla.Markku Pitkänen / Yle

Kuluvan kevään lämpöennätys ylitettiin tovi sitten Ahvenanmaan Jomalassa, jossa mitattiin 12,9 astetta kello 15.40. Viime lauantainen ennätys oli 11 astetta ja oli mitattu samassa paikassa.

Mutta nyt se on varmaa: Tämän päivän lämpöennätys rikkoutuu jo huomenna perjantaina. Näin ennustaa Ylen meteorologi Joonas Koskela.

– Jossain päin Etelä-Suomea mennään perjantaina yli tämän päivän ennätyksen: ehkä Satakunnassa, Varsinais-Suomessa tai Uudellamaalla, Koskela ennustaa.

Maaliskuun varsinaiseen lämpöennätykseen on kuitenkin vielä matkaa. 17,5 astetta mitattiin Helsinki–Vantaalla 27.3.2007.

Viikonlopun lämpötilaennuste
Yle Sää

Koskela ennustaa "99 prosentin varmuudella", että yli 10 asteen kivutaan ehkä jopa monin paikoin, esimerkiksi Vantaalla, Turussa, Maarianhaminassa, Seinäjoella ja Kouvolassa.

Helsinki on pieni kysymysmerkki meren viilentävän vaikutuksen takia.

– Piirsin Helsinkiin kuitenkin 10 astetta, sisämaahan 12–13 astetta. Ihan rannikolla voi olla pari astetta viileämpää kuin kauempana merestä sisämaassa.

Oulun ja Koillismaan korkeudella ja siitä pohjoiseen jäädään vielä alle kymmenen asteen.

Tuuli tuivertaa nautintoa

Tuuli syö osan perjantain lämpöaallon nautinnosta.

– On aika aurinkoista, aika lämmintä ja samalla aika tuulista koko viikonlopun ajan. Kaikkialla maassa tuulee lännen puolelta kohtalaisesti tai navakasti. Maan keskivaiheilla voi puuskissa tuulla kovastikin, Koskela kertoo.

Perjantain lämmin sää alkaa lauantaina jo hiipua ja sunnuntaina lämpötila painuu Länsi- ja Etelä-Suomessa jo viiden asteen tietämiin, Pohjois-Lapissa vetää pakkaselle.

– Alkuviikosta on viileämpää, mutta loppuviikosta taas lämpenee ja lämpötilat voivat nousta viikon päästä viikonloppuna taas yli 10 asteen, Koskela sanoo.

Kello 16.25. Otsikkoa ja tekstiä muutettu uuden lämpöennätyksen osalta jutun alusta.