1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattiryhmät

Miksi kampaajista on pulaa? Selitys piilee toiveiden ja tarjonnan ristiriidassa

Pohjois-Savon Ammattibarometrin pulaa-listalta löytyi yllättävä ammattiryhmä: parturi-kampaajat.

Kampaajaopiskelija puolaa asiakkaalle permanenttia. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Lisää työvoimaa tarvitsevien alojen määrä on noussut Pohjois-Savossa. Maakunnassa on pulaa työntekijöistä ja erikoisasiantuntijoista erityisesti teknologia-alalla.

Kuopion alueelle tarvitaan muun muassa koodaajia, koneistajia, hitsaajia ja ammattitaitoisia kokkeja. Varkaudessa puutetta on muun muassa hitsaajista, koneistajista ja sorvaajista.

Ylä-Savossa teknologia-alan yritykset kaipaavat edelleen paljon työvoimaa, kuten konetekniikan asiantuntijoita. Maa- ja metsätalouspuolella tarvetta on kuljettajille ja asentajille, myös tieto- ja viestintätekniikka-ala kärsii osaajapulasta.

Tässä ei ole vielä mitään yllättävää. Kun Pohjois-Savon tuoretta ammattibarometria (siirryt toiseen palveluun) katsoo tarkemmin, pulaa-listalta löytyy yllättävä ammattiryhmä: parturit ja kampaajat.

Arkikokemuksen perusteella kampaamoja ei pitkään tarvitse etsiskellä ja ajan hiusten leikkuuseen saa nopeasti. Ammattinetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) hiusalalla työskentelee arviolta noin 15 000 ammattilaista. Parturi-kampaajan koulutuksia on tarjolla ympäri Suomen. Miten hiusalan ammattilaisista siis voi olla pulaa?

Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntijan Pirjo Nissilän mukaan ongelma on se, että työtä hakevien toiveet ja työn tarjonta eivät kohtaa.

– Suurin osa kampaamoalan avoimista työpaikoista on niin sanottuja vuokratuolipaikkoja. Nuoret, alalle valmistuneet puolestaan kokevat, etteivät ole vielä valmiita siihen, vaan haluaisivat olla palkkatöissä, Nissilä selittää.

Suomen Hiusyrittäjien mukaan koulutuksen heikentyminen on voinut johtaa siihen, etteivät nuoret pärjää yrittäjinä.

Kuopiossa ylitarjontaa luovilla aloilla

Ammattibarometrin mukaan työvoiman ylitarjonta-ammattien määrä kasvoi viime vuoteen verrattuna hieman Kuopion seudulla, mutta puolestaan laski huomattavasti Varkauden seudulla ja Ylä-Savossa.

Kuopiossa työvoiman ylitarjontaa on luovilla aloilla. Nissilän mukaan kyse on esimerkiksi näyttelijöistä, muusikoista ja taiteilijoista.

– Näillä aloilla ei ole hirveästi työnhakijoitakaan, mutta ei myöskään työpaikkoja.

Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimisto tekee Ammattibarometrin yhdessä alueen toimijoiden kanssa arvioimalla runsaan 200 ammatin työvoimatarpeen.

Puolivuosittain julkaistavissa katsauksessa punnitaan työvoiman kysyntää ja tarjontaa sekä näiden välistä tasapainoa. Seuraava barometri julkaistaan alkusyksyllä. Arviot koskevat lähitulevaisuutta eli noin puolen vuoden ajanjaksoa arviointihetkestä eteenpäin.

Joidenkin ammattien kohdalla tilanteet saattavat muuttua nopeastikin, Nissilä muistuttaa.