Kevät on yksillä ja talvi toisilla, kun välimatkaa on 700 kilometriä – katso vertailukuvat Turusta ja Rovaniemeltä

Suomi todella on pitkä maa. Turussa on päästy jo kuopsuttamaan kukkapenkkejä, kun Rovaniemellä vielä kiidetään hangilla.

kevätsää
Turussa kuopsutetaan jo kukkapenkkejä, kun Rovaniemellä vielä kerätään hiihtokilometrejä.
Turussa kuopsutetaan jo kukkapenkkejä, kun Rovaniemellä vielä kerätään hiihtokilometrejä.Sannimari Lehtilä ja Eeva Kuivas / Yle

Maaliskuun viimeinen viikonloppu siirsi Suomen taas kesäaikaan.

Turkulaisille viikonvaihde näytti kevään monenlaisia puolia, kun lähes kymmenen asteen plussakeli vaihtui sunnuntaina kunnon lumipyryyn. Lämpöisemmän vuodenajan tunnelmia sai sentään ahmia sunnuntainakin messukeskuksen Piha & puutarha -messuilla (siirryt toiseen palveluun). Samaan aikaan Rovaniemellä vietettiin suurta talavitapahtumaa eli kaiken kansan kelekkakisaa (siirryt toiseen palveluun).

Kun välimatkaa on kaupunkien välillä linnunteitse noin 700 kilometrin verran, kevät näyttää eriaikaisuutensa selvästi.

Kukkivia omenapuita Turun messukeskuksessa.
Kuivalihaa.
Puutarhamessujen kukkivat omenapuut ovat turkulaisille viherpeukaloille kevään merkki. Samanmoinen merkki vuodenajasta lappilaisille ovat räystään alla roikkuvat kuivalihat.

Turun seudulla herkimmät allergikot ovat saaneet jo oireita pähkinäpensaan ja lepän siitepölyistä. Kevään ensimmäinen siitepölytiedote julkaistiin jo helmikuussa ja siitepölyallergikot seuraavat kiinnostuneena tilannetta (siirryt toiseen palveluun) jo pohjoisemmassakin.

Napapiirin tuntumassa on vielä ajankohtaisempaa mittailla lumensyvyyttä siitepölyhiukkasten sijaan. Pilkkiminenkin vielä onnistuu – toisin kuin Turussa, jossa meri velloo jo muutamia merenlahtia lukuunottamatta avoimena.

Syreenin silmut puhkeavat Turussa 29.3.2019.
Pilkkijä odotti saalista Rovaniemellä 28.3.2019.
Turussa syreenien silmut jo puhkeavat, kun Rovaniemellä ollaan vielä pilkillä.

Hengitysilman laatu on Turun seudulla heikentynyt katupölyn vuoksi viime päivinä. Suurin osa katupölystä on autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Maanantaina käynnistyvä ydinkeskustan Kevätpöllytys-tehosiivous ei onneksi ole aprillipilaa: huhtikuu tuo tullessaan turkulaisille terveemmän hengitysilman.

Rovaniemen kaduilla sora ei vielä jauhaudu ilmaan, vaan toimii edelleen liukkaudentorjujana. Kevätaurinko sulattaa jäätä vedeksi ja kadut ovat täynnä loskaa.

Siirtokehotuskyltti Turun keskustassa 29.3.2019.JPG
Rovaniemen talviset ajokelit 29.3.2019.
Turun ydinkeskustan katujen tehosiivous käynnistyy aprillipäivänä. Rovaniemellä ajokeli on edelleen varsin vetinen.

Turun Ruissalo (siirryt toiseen palveluun) on monen suosikkipaikka ulkoiluun. Merenrannan hiekkapolut ovat jo lähes kuivat, ja tarkkasilmäisin voi bongata kulkureittinsä varrella jo monenlaisia kevään merkkejä.

Ensimmäiset sinivuokot erottuivat maaliskuun viimeisenä viikonloppuna selvästi harmaanruskeasta maasta.

Sinivuokkoja Ruissalossa 29.3.2019.
Kävelijä Rovaniemellä 29.3.2019.
Turussa voi bongata kävelyllä jo sinivuokkoja. Koiranulkoiluttaja Rovaniemellä saa väistellä vielä jääkokkareita.

Eläimetkin jo heräilevät Etelä-Suomessa monin paikoin kevääseen. Esimerkiksi luonnonsuojelujärjestö WWF:n avaamien kameroiden kautta voi tarkastella eläinten kevättä eri puolilla Suomea.

WWF:n tuorein kamera on sijoitettu jonnekin Varsinais-Suomeen ja sen kautta voi seurata kyykäärmeiden elämää suorassa lähetyksessä (siirryt toiseen palveluun). Kyyt eivät julkisuudesta hätkähdä: kuvaan luikerteli käärmeitä heti ensimmäisenä kuvauspäivänä.

Jos käärmeenpesän tuijottelu tuntuu liian eksoottiselta, voit ihastella vaikkapa Rovaniemen vielä lumisia maisemia, esimerkiksi täällä (siirryt toiseen palveluun).

Turun Aurajokimaisemassa ja -silloilla tunnelma on keväinen kaupungin sinne tuomien narsissienkin vuoksi. Kukinnan jälkeen sipulit jaetaan kaupunkilaisille, mutta siihen on vielä viikkoja. Sillä välin Rovaniemellä lumesta ehtii sulamaan litratolkulla vettä.

Turku kaunistetaan joka kevät narsisseilla.
Lumesta syntyy Rovaniemellä vielä litroittain vettä.
Narsissit hehkuvat keltaisina Turun Aurajokirannassa. Lumesta syntyy Rovaniemellä vielä litroittain vettä.

Kerro alle omista keväthavainnoistasi tältä tai aiemmilta keväiltä. Mistä sinun kevääsi alkaa? Kommentointi sulkeutuu 1.4. kello 18.

Entä miltä kevät näyttää sinun paikkakunnallasi juuri nyt? Lähetä kuva ja osallistu Yle Luonnon kevätseurantaan.