Hävittäjäkauppojen varsinaiset neuvottelut alkoivat Helsingissä – lopullista konemäärää ei ole vielä päätetty

Tarkennettu tarjouspyyntö lähtee konevalmistajille syksyllä 2019. Lopulliset tarjoukset pyydetään vuonna 2020.

hävittäjät (lentokoneet)
F/A 18 Hornet lentokentällä.
F/A-18 HornetPeter Brauns / AOP

Puolustusvoimat on aloittanut varsinaiset neuvottelut Hornetit korvaavien hävittäjien ostamisesta. Puolustusministeriön ohjelmajohtajan Lauri Purasen blogikirjoituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan konetta tarjonneet viisi ehdokasta ovat esitelleet vaihtoehtojaan Helsingissä.

Esittelykierros pidettiin helmikuun puolivälissä. Kullekin tarjoajalle annettiin vain kaksi tuntia aikaa.

Hävittäjien toimittaja on joko BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin tai Saab. Nyt tavoitteena on analysoida ja ymmärtää tarjoajien kokonaisuus ja neuvotella niistä Suomelle paras vaihtoehto.

Purasen mukaan toukokuuhun asti kestävä ensimmäinen neuvotteluvaihe sisältää kolme kierrosta kunkin tarjoajan kanssa. Neuvottelut käydään Suomessa ja niissä käsitellään muun muassa koneiden suorituskykyä, huoltovarmuutta, sopimusehtoja ja kustannustietoja.

Neuvottelukierroksen ja tarkentavan tarjouspyynnön vastausten jälkeen alkaa toinen neuvotteluvaihe. Lopulliset tarjoukset on määrä pyytää vuonna 2020. Ostopäätös tehdään vuonna 2021.

Hankittavien koneiden määrää ei ole vahvistettu, mutta julkisuudessa on puhuttu 64 koneen ostamisesta.

Lue lisää:

Seuraavaan hallitukseen huolitaan vain hävittäjäkauppoihin halukkaat – 6 pohdinnan paikkaa miljardihävittäjistä ja poliitikoista

Analyysi: Hävittäjähankintoihin ilmakuoppia eduskuntavaaleista – Vasemmisto ja vihreät samassa leirissä turvallisuuden kiistakysymyksissä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus