Kuinka puhua seksuaalirikoksista lapsille? Asiantuntija vastaa

"Tärkeintä on kuunnella lasta ja muistutella lapsen omista rajoista".

seksuaalirikokset
Mies ja tyttö istuvat sohvalla.
Tiina Jutila / Yle

Keskiviikkona julkaistut uutiset Keskusrikospoliisin paljastamasta lasten hyväksikäyttöringistä saivat monet aikuisetkin ahdistumaan. Entä miten puhua aiheesta lapsille, joita uutinen järkytti? Lahtelainen koulukuraattori Heli Pätiälä neuvoo keskustelemaan aiheesta avoimesti, mutta pelottelematta.

– Minun mielestäni kannattaa puhua ihan avoimesti siitä, että Suomesta ja muualtakin löytyy aikuisia, jotka eivät halua toisille hyvää.

Tärkeää on myös antaa lapselle tilaa kertoa niistä tunteista, joita uutiset ovat herättäneet.

– Tärkeintä on kuunnella lasta ja siinä samalla ehkä muistutella lapsen omista rajoista ja siitä, että jos lapsi itse joutuu johonkin epämiellyttävään tilanteeseen, siitä voi kertoa jollekin turvalliselle aikuiselle, Pätiälä sanoo.

Lisää huomiota seksuaalirikosten ehkäisyyn

Seksuaalirikoksista ja omista rajoista puhutaan myös kouluissa. Lahdessa Harjun ja Tiirismaan kouluissa työskentelevä Pätiälä on kehitellyt työryhmässään murkkutunteja, joilla alakoulun viides- ja kuudesluokkalaisten kanssa puhutaan paitsi oman kehon kehityksestä, myös omista fyysisistä rajoista ja siitä mitä tehdä, jos joku pyrkii ne ylittämään.

– Käymme läpi myös turvataitoja ja oppilaat pohtivat ryhmissä, mitä tehdä esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa joku aikuinen tarjoaa maksua joitakin palveluksia tai kuvia vastaan, Pätiälä kertoo.

Päijät-Hämeessä pyritään muutenkin parantamaan opetushenkilöstön valmiuksia tunnistaa ja ehkäistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Lahden opiskeluhuollon palvelupäällikkö Eija Kinnusen mukaan kunnat hakevat yhdessä opetushallitukselta hanketukea, jonka turvin henkilöstölle voitaisiin järjestää koulutusta aiheeseen liittyen.

Lue myös:

Alaikäinen seksuaalirikoksen urhina – Väestöliitto uudisti lausuntonsa oikeudenkäyntejä varten

Poliisi lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista: "Tämä karkaa käsistä, jos emme herää"

Rikosylikomisario varoittaa vanhempia lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta – "Se, että ei kerrota lapselle, on suurin virhe"