Reino-tossujen valmistus loppumassa – Yhtiö haettiin konkurssiin

Yrityksen tossuja on valmistettu Lieksassa. Tehdas on työllistänyt 17 ihmistä.

Reino-kengät
Reino-tossut
Raila Paavola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on asettanut tänään tossuja valmistavan PK Kappi Oy:n konkurssiin. Yritys tunnetaan parhaiten Reino- ja Aino-kengistä.

Syynä konkurssiin on viime vuosina hiipunut myynti. Reinojen suosio oli korkeimmillaan vuosina 2007–2016, jolloin niitä tehtiin yli 2,5 miljoonaa paria.

– Markkinat kypsyivät ja suurille asiakkaillemme jäi Reinoja varastoon. Viimeiset pari vuotta kaupat ovat myyneet varastojaan tyhjiksi, mikä näkyi meidän myynnissämme, kertoo toimitusjohtaja Arto Huhtinen.

PK Kappi aloitti yrityssaneerauksen vuonna 2018. Toimitusjohtaja kertoo uskoneensa, että myynti olisi tänä vuonna noussut tavanomaiselle tasolle, mutta toisin kävi.

– Saimme viime viikolla tämän vuoden tilausmäärät ja ne olivat melko pieniä. Oli pakko todeta, ettei myynti enää nouse. Tämän viikon alussa jätimme konkurssihakemuksen, Huhtinen kertoo.

"Eihän tässä voi kuin pyytää anteeksi"

Reino- ja Aino-tossuja on valmistettu Lieksassa. Tehdas on työllistänyt 17 ihmistä. Heidät on irtisanottu tänään.

Luottamusmies Jyrki Kärkkäinen Lieksan tehtaalta kertoo, että konkurssi tuli yllätyksenä, vaikka viime vuodet ovat olleet hiljaisia.

– Kyllä tämä kirpaisee, kun sattuu kohdalle. Ei haluaisi uskoa, että tässä kävi näin, Jyrki Kärkkäinen sanoo.

Tehtaalla tänään vieraillut toimitusjohtaja kuvailee tunnelmaa raskaaksi.

– Eihän tässä oikeastaan voi yrittäjänä muuta kuin anteeksi pyytää ja pahoitella, että näin on päässyt käymään. Työntekijät ovat tehneet parhaansa, Arto Huhtinen sanoo.

Molemmat miehet toivovat, että toiminnalle löytyisi jatkaja. Huhtinen jopa lupautuu auttamaan uuden yrittäjän alkuun, jos sellainen löytyy.

Tehtaan toiminta jatkuu normaalisti näillä näkymin vielä kaksi viikkoa, mikä on työntekijöiden irtisanomisaika.

Reino- ja Aino-tossujen buumi oli kuumimmillaan kymmenisen vuotta sitten. Välillä Lieksan tehtaalla tehtiin tossuja jopa kolmessa vuorossa. Suosittu tossu sai kilpailijakseen myös kopioita.

Arto Huhtinen uskoo halvemmalla myytyjen kopioiden syöneen yrityksen tulosta. Tänään toimitusjohtajan mieltä lämmitti radiosta kuulemansa arvio, että yritys meni konkurssiin, koska kengät ovat niin kestävät.

– Reinot on rakastettu tuotemerkki ja sillä on vakiintunut käyttäjäkunta. Siksi uskon, että oikea ihminen saa siitä kannattavaa liiketoimintaa Lieksaan, Huhtinen summaa.

Juttua päivitetty 28.3.2019 klo 14:40: lisätty luottamusmies Jyrki Kärkkäisen kommentit, kello 18:00 lisätty toimitusjohtaja Arto Huhtisen kommentit.