Kuopion Lyseo haluaa vähentää ruokahävikkiä – seurantaviikolla jopa 200 kiloa ruokaa meni hukkaan

Lyseossa yllätyttiin ruokahävikin isosta määrästä. Jopa joka neljäs jättää aterian syömättä.

kouluruoka
Ruokahävikkiä vastaan yritetään löytää keinoja kouluissa.
Joonas Nieminen / Yle

Kuopion Lyseon lukio selvitti viime viikolla koulun ruokahävikkiä. Seurantaviikon aikana hävikkiin meni noin 200 kiloa ruokaa.

Yksittäisenä päivänä ruokahävikki oli enimmillään vajaa kolmannes tilatuista annoksista. Lautasjätettä tuli viikossa 19 kiloa.

Lyseon lukiossa on yli 460 opiskelijaa. Seurantaviikolla opiskelijoilta kysyttiin päivittäin kouluruokaan liittyviä kysymyksiä.

Kyselytulokset kertovat, että kouluruoka jakaa yhä vahvasti mielipiteitä. Osalle opiskelijoista ilmainen lounas ei vain maistu.

– Tulokset olivat hyviä ja huonoja. Lautasjätteen määrä on vähäinen, mutta meillä on liikaa opiskelijoita, jotka eivät syö päivittäin koululounasta, sanoo opettaja Jutta Mäkisalo.

Jopa neljäsosa jättää aterian väliin

Yle uutisoi viime syksynä kouluruokailun suosiosta yläkouluissa. Nämä tulokset perustuivat THL:n vuonna 2017 tekemään kouluterveyskyselyyn.

Lyseossa ruokahävikkiviikossa saatujen vastausten mukaan 20-25 prosenttia opiskelijoista jättää kouluruokailun väliin.

Lyseon ensimmäisen vuoden opiskelija Elmeri Selin on vakiokasvo koulun ruokalassa. Hän syö ilmaisen aterian päivittäin. Nuoren miehen suosikkiruokia ovat makaroonilaatikko ja uunimakkara.

Selin pitää Lyseossa viikossa mitattua 200 kilon ruokahävikkiä suurena. Lyseossa yhden aterian hinta on tällä hetkellä 2,60 euroa.

– Suurin osa jää varmaan astioihin. Ruokalassa on helppo syödä ilmaiseksi eikä tarvitse turhaan kuluttaa rahaa muualle, sanoo Elmeri Selin.

Ruokatilauksia harkitaan jatkossa entistä tarkemmin

Lyseon opiskelijakunnan puheenjohtaja Essi Tynkkynen luonnehtii ruokahävikkitulosta suureksi. Tynkkynen syö kouluruokaa ainakin pari kertaa viikossa.

Ruokailuun vaikuttaa muun muassa oma lukujärjestys ja tarjolla oleva ruoka. Tynkkysen lempiruoka koulussa on tonnikalalasagne.

Lyseossa on huomattu myös se, että kasvisruokavaihtoehdon tuleminen jokapäiväiseksi on lisännyt ruokahävikkiä.

Jatkuva ravintolassa lounastaminen maksaa opiskelijalle helposti yli 1 000 euroa vuodessa.

Viime syksynä aloittanut koulun ympäristötiimi miettii nyt keinoja hävikin vähentämiseen. Tiimissä on kuusi opiskelijaa ja kolme opettajaa.

– Valistus on yksi keino. Puhumme kouluruokailusta ja sen tärkeydestä. Voimme tuoda esille myös taloudellista vaikutusta, jos opiskelija käy joka päivä syömässä jossain muualla, miettii opettaja Jutta Mäkisalo.

Jatkuva ravintolassa lounastaminen maksaa opiskelijalle helposti yli 1 000 euroa vuodessa. Sillä rahalla saa jo esimerkiksi huomattavan osan lukiovuosien oppikirjoista.

Keväällä 2017 tehdyssä Ylen jutussa selvitettiin mitä kouluruoka maksaa perusopetuksessa eri kunnissa.

Yksi hankaluus ruokahävikin pienentämisessä on arvioida koulun päivittäinen ruokailijamäärä. Lähtökohtana on se, että ruoka on tilattu kaikille opiskelijoille.

– Nyt on mietittävä, miten paljon siitä todellisesta opiskelijamäärästä lasketaan vähennystä. Nyt saatujen vastausten perusteella on selvää, että ihan kaikki opiskelijat eivät syö kouluruokaa. Jatkossa teemme ruokatilaukset entistä tarkemmin yhdessä koulun keittiön kanssa, sanoo Kuopion Lyseon rehtori Samuli Laitinen.