Poliitikkojen sote-sooloilu voi tulla kalliiksi Kemille – "Neuvottelutie on nyt käyty loppuun"

Sote-yhteisyrityksen palvelusopimusta on viilattu neuvotteluissa kuntien tahdon mukaisesti. Sairaanhoitopiirin hallitus kuitenkin torppasi sovun.

sopimukset
Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä.
Minna Aula / Yle

Meri-Lapissa sote-yhteisyrityksessä mukana olevat kunnat Kemi, Simo, Keminmaa ja Tornio sekä Mehiläinen Länsi-Pohjat ovat hyväksyneet sote-yhteisyrityksen palvelusopimukseen tehdyt täsmennykset. Tämän myötä esimerkiksi Kemin maksama hinta sopimuksesta olisi laskenut noin 300 000 eurolla ja kaupunki olisi saanut takaisin jo maksamansa ylimääräisen yli 2,8 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin hallituksen neljä jäsentä päätti kuitenkin tiistaina kuntien tahdon vastaisesti äänestää sopimuksen pöydälle. Kemin kaupunginhallitus oli erikseen velvoittanut sairaanhoitopiirin hallituksen kemiläisjäseniä hyväksymään sopimuksen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen on nyt päätettävä, hyväksyykö se täsmennetyn sote-yhteisyrityksen palvelusopimuksen. Mikäli nykyistä neuvottelutulosta ei nyt hyväksytä, jää alkuperäinen, kunnille kalliimpi sopimus voimaan.

– Hämmentyneenä olemme seuranneet tätä päätöksentekoa, koska tietysti me oletimme ja oletamme yhä, että tilaajien aloittama prosessi, jossa sopimusta päivitetään heille edullisempaan suuntaan päätyisi siihen, että sitten tilaajat myös hyväksyvät sen saavutetun neuvotteluratkaisun, sanoo Mehiläinen Länsi-Pohjan toimitusjohtaja Lasse Männistö.

Jos täsmennettyä sopimusta ei hyväksytä, kunnille epäedullinen sopimus jää voimaan.

– Tällä hetkellähän tuo alkuperäinen palvelusopimus on voimassa. Se on toteutettu kaikkien lakien ja asetusten mukaisesti. Mehiläinen Länsi-Pohjan näkökulmasta on aivan selvää, että tämä neuvottelutie on nyt käyty loppuun, Männistö toteaa.

Poikkeuksellinen kädenojennus

Sopimuksesta on viilattu jo pitkään. Takarajaksi on määritelty maaliskuun loppu.

– Me olemme kaksi kertaa nyt osallistuneet näihin neuvotteluihin ja käyttäneet paljon aikaa ja energiaa siihen, että vastaamme tilaajien toiveeseen neuvotella sopimushintaan liittyvien kysymysten täsmentämisestä ja nyt on kyse siitä, että haluaako tilaaja jatkaa tästä eteenpäin tällä alkuperäisellä sopimuksella ja korkeammalla sopimushinnalla vai tehdäänkö nämä täsmennykset, kuten on yhdessä helmikuun lopussa sovittu.

Männistön mukaan sopimuksen viilaaminen on poikkeuksellinen kädenojennus.

– En voi sanoa, että se neuvotteluratkaisu olisi oikein Mehiläinen Länsi-Pohjalle mieleen. Mehän olemme alun perin tarjonneet palveluita kilpailutuksessa esitetyllä hinnalla ja myös mitoittaneet toimintamme sen mukaan. Tilaajien tekemistä vetoomuksista johtuen aika poikkeuksellisestikin lähteneet kumppanuushengessä neuvottelemaan ja halunneet olla hyvänä pitkäaikaisena kumppanina, Männistö sanoo.

Hänen mukaansa yksittäisiä asiakohtia voidaan hioa myös täsmennetyn palvelusopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

– Helmikuun lopussa tietyt pienemmän mittaluokan asiat sovittiin neuvoteltaviksi, Männistö viittaa saavutettuun neuvottelutulokseen.

Aaro Tiilikainen: Ei on/off -tilanne

Sairaanhoitopiirin edellisessä kokouksessa neuvotellun hintasovun pöydälle jättämistä sairaanhoitopiirin hallituksessa vaatinut Aaro Tiilikainen (vas.) uskoo, että sopimuksen toteuttamisesta voidaan vielä neuvotella.

– Emme tietenkään lähde siitä, että meillä on kategorisesti on/off -tilanne. Ratkaisu tehdään sen mukaan, että saamme sopimuksen, joka palvelee alueen terveydenhuollon ylläpitämistä ja kehittämistä, sanoo Tiilikainen.

Tiilikaisen mukaan sopimuksessa on paljon yksityiskohtia, jotka on vielä käsiteltävä. Hän myös muistuttaa, että palvelusopimuksessa on ohjeet erimielisyyksien ratkaisemisesta. Ensiksi käytetään välimiesmenettelyä, viime kädessä asia voi edetä oikeudenkäsittelyyn.

Kemin maksamaa ylihintaa Tiilikainen pitää ilmeisenä virheenä, jota Kemin ei pitäisi maksaa. Sopimuksessa on Tiilikaisen mukaan muutakin viilattavaa.

– Sairaanhoitopiirin hallituksessa otimme esille vain kysymykset arvolisäverosta ja eläkemenoperusteisista maksuista, kertoo Tiilikainen.

Eläkeperusteisista maksuista on sovittu tapaaminen 10. huhtikuuta. Mehiläinen Länsi-Pohja kuitenkin edellyttää, että täsmennetty sopimus on hyväksytty myös sairaanhoitopiirin hallituksessa ennen tätä.

Salaisia asiantuntijalausuntoja

Arvolisäveronmaksussa on Tiilikaisen käsityksen mukaan laittoman valtiontuen piirteitä.

– Meillä on asiantuntijalausuntoja, jotka osoittavat selkeästi kielteisen valtiontuen elementit, sanoo Tiilikainen.

Lausunnot eivät ole kuitenkaan julkisia.

– Lausunnonantajat eivät halua niitä julkistaa, sillä he antavat lausuntoja myös viranomaisille, perustelee Tiilikainen lausuntojen salassapitoa.

Tiilikaisen lisäksi pöydällepanoa vaativat vasemmistoliiton Marjo Muhonen, demarien Hilkka Halonen ja keskustan Eero Ylimartimo.

Sairaanhoitopiirin hallitus kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen ensi tiistaina.

28.3.2019 klo 16.18: Lisätty Aaro Tiilikaisen kommentit.