28-vuotias kuoli konttilukin alle – käräjäoikeus hylkäsi satamayhtiöiden ja pomojen syytteet kuolemantuottamuksesta

Käräjäoikeuden mukaan ensisijainen vastuu työturvallisuudesta on ollut satamaoperaattori Stevecon alihankinayrityksellä, jolle menehtynyt mies työskenteli.

satamat
Konttilukki Mussalon Satamassa 10.3. 2017
Mikko Savolainen / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on hylännyt HaminaKotka-satamayhtiötä, satamaoperaattori Stevecoa ja yhtiöiden neljää esimiestä koskeneet syytteet kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta. Myös vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin.

28-vuotias mies kuoli lokakuussa 2016 jäätyään konttilukin alle Mussalon satamassa Kotkassa.

Käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että satamayhtiöiden pomot olisivat syyllistyneet kuolemantuottamukseen ja työturvallisuusrikokseen, josta syyttäjä vaati heille rangaistusta.

Käräjäoikeus pitää selvänä, että ensisijainen vastuu tapaturmassa kuolleen työntekijän työturvallisuudesta on ollut Stevecon alihankintayrityksellä, jolle mies työskenteli.

Käräjäoikeuden mukaan Container Service Groupin työnjohto on ollut tietoinen työntekijänsä satama-alueella käyttämästä vaarallisesta kulkureitistä, joka on ollut yleisesti muidenkin käytössä. Alinhankintayrityksen vastuusta ei kuitenkaan ollut tässä oikeusjutussa kysymys.

Vastaajien kertomusten perusteella he eivät ole ennen tapaturmaa olleet tietoisia vaarallisesta kulkureitistä, jota pitkin kulkeminen oli ehtinyt ennen onnettomuutta jatkua noin puolen vuoden ajan.

Se, miksi tieto ei ollut kulkenut satamayhtiölle ja Stevecolle, jää käräjäoikeuden mukaan näytön perusteella epäselväksi. Osaltaan tämä johtuu käräjäoikeuden käsityksen mukaan siitä, että Container Service Groupin edustajien vastuuta ei tässä asiassa selvitetty.

Käräjäoikeuden mukaan yhteistoiminta ja tiedottaminen satamassa on lähtökohtaisesti järjestetty asianmukaisesti.