Kokkola testaa lumiantureita – auraajat pysyvät ajan tasalla siitä, paljonko lunta on satanut

Lumianturin avulla auraajat tietävät, milloin on aika lähteä.

Kokkola
Lumianturi mittaa sataneen lumen määrän.
Petra Haavisto / Yle

Kokkolan kaupungin varikolla on testattu lumianturia maaliskuun puolivälistä alkaen. Laite mittaa, kuinka paljon lunta on satanut ja välittää tiedot 15 minuutin välein nettiin.

Sieltä auraajat pystyvät seuraamaan lumen tuloa omalla kännykällään ja arvioimaan, milloin on aika lähteä liikkeelle. Tästä on apua erityisesti liitoskunnissa, arvioi tiemestari Kari Pihlajamäki.

– Meillä on 75 yksikköä koko Kokkolassa, mutta vain Kanta-Kokkolan henkilöstö hälytetään töihin. Maakunnan yksityiset auraajat lähtevät itsenäisesti liikkeelle.

Kokkolassa pyöräteiden aurauksen alaraja on 3 senttiä ja ajoradan 7 senttiä. Kantakaupungissa matkaan ei kuitenkaan jatkossakaan lähdetä iltaisin heti, vaikka raja ylittyisi.

– Auraamme katuja normaalisti kello 7–16. Sen jälkeen päivystys alkaa kahdelta yöllä. Jos sade jatkuu ja lähdemme liikkeelle aikaisemmin, joudumme auraamaan kadut kahteen kertaan. Kun aloitamme työt kahdelta, suurin osa kaduista ja pyöräteistä on saatu aurattua kello seitsemään mennessä, Pihlajamäki kertoo.

Kyllä me rupeamme pikkuhiljaa vaihtamaan harjoja auran keulaan ja laittamaan aurat pois

Tiemestari Kari Pihlajamäki

Lumianturin on kehittänyt Centria Ammattikorkeakoulu. Alun perin se tehtiin roska-astioiden eli Molokien täyttymisen mittaamiseen. Siitä on saatu hyviä kokemuksia muun muassa suurteollisuudessa.

Lumianturin testaaminen jatkuu Kokkolassa ensi syksynä. Tarkoitus on sijoittaa laitteita muun muassa Kälviälle, Ullavaan, Lohtajalle ja Kokkolan varikolle.

– On tämä meille päivystykseenkin apu. Lumi kertyy eri alueilla eri aikaan ja eri paksuudelta. Nyt näemme todelliset lumimäärät, mitä on satanut, Pihlajamäki toteaa.

Sitä ennen kaupunki valmistautuu jo kevääseen.

– Eikö uusi lumi ole vanhan surma? Kyllä me rupeamme pikkuhiljaa vaihtamaan harjoja auran keulaan ja laittamaan aurat pois, Pihlajamäki hymyilee.