Siniset vaaleihin sankassa sumussa – kannatus mitataan ensimmäistä kertaa

Sinisten Lapin piiri erotettiin puolueesta juuri ennen eduskuntavaaleja. Ehdokkaat lähtivät omillaan vaalikentille.

eduskuntavaalit
Sininen tulevaisuus, Lapin vaalipiiri, Rovaniemi, Lordin aukio
Sininen tulevaisuus -puolueen ehdokkaat Lapin vaalipiirissä.Tapio Räihä / Yle

Sininen tulevaisuus on ensimmäistä kertaa puolueena mukana vaaleissa. Pohjatietoa kannatuksesta ei ole muutamaa kannatuskyselyä enempää.

Jos puolue kulkee kannatussumussa, niin hämärässä kulkevat myös äänestäjät.

Kannattajat eivät välttämättä hypänneet samalla lailla kuin nämä ministerit hyppäsivät puolueesta toiseen.

Tuuli Ritola, politiikan opiskelija, Lapin yliopisto

Sinisistä tiedetään lähinnä vain perussuomalainen menneisyys ja tuore vaaliohjelma, jonka kärkiteemana on turvallisuus. Siihen liittyvät tavoitteet tuhannesta uudesta poliisinvirasta ja sadasta uudesta hävittäjästä ylittivät uutiskynnyksen laajasti, ja se lienee ollut näiden lupausten ainoa tavoite.

Siniset todella tarvitsevat ilmaista näkyvyyttä, sillä puolue käy kampanjaa 50 000 euron minibudjetilla.

Kiitos Lex Soinin, perussuomalaiset saavat myös sinisiin siirtyneiden kansanedustajien puoluetuen tämän eduskuntakauden loppuun saakka. Viime vuonna puoluetuki oli perussuomalaisille yhteensä 5,6 miljoonaa euroa, sinisille 0 euroa.

Täysin ilman rahaa ei sinisten kuitenkaan tarvitse vaaleihin lähteä, sillä eduskuntaryhmä on Uusi Suomi verkkolehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan saanut erilaisia eduskunnan ryhmätukia lähes 100 000 euroa kuukaudessa.

Sininen tulevaisuus puoluekokous. Kuvassa Timo Soini ja Sampo Terho.
Sininen tulevaisuus puoluekokous joulukuussa 2017. Kuvassa Timo Soini ja Sampo Terho.Jarno Kuusinen / AOP

Lapissa vaalikampanjointi alkoi riidalla

Sinisten Lapin piiri erotettiin puolueesta kansanedustajaehdokkaista käydyn kiistan vuoksi ja Lapissa ei ole puolueen vaaliorganisaatiota tukemassa ehdokkaiden vaalityötä.

Lapin seitsemästä Sinisten ehdokkaasta tunnetuin on puoluesihteeri ja Lapin kansanedustaja Matti Torvinen. Hän nousi eduskuntaan perussuomalaisen Hanna Mäntylän varaedustajan paikalta kesällä 2017.

Silloin sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Mäntylä luopui aluksi ministerin salkustaan henkilökohtaisiin syihin vedoten. Pian tämän jälkeen Mäntylä luopui myös kansanedustajuudestaan siirtyessään erityisneuvonantajaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön Strasbourgiin.

Hanna Mäntylä ja Matti Torvinen
Hanna Mäntylä ja Matti TorvinenAOP ja Yle

Torvinen sai perussuomalaisena edellisissä eduskuntavaaleissa lähes 2300 ääntä ja pari vuotta myöhemmin kuntavaaleissa Rovaniemellä 393 ääntä.

Nyt puolue on vaihtunut, ja vasta vaalipäivä näyttää seuraavatko äänestäjät ehdokasta vai puoluetta.

Koska vaalikynnys on Lapissa jo lähes 11 000 ääntä, sinisten mahdollisuus omaan Lapin kansanedustajaan on erittäin pieni.

Sen sijaan seuraavat kuntavaalit vuonna 2021 voivat olla parempi näytön paikka, jos puolue pysyy siihen saakka pystyssä.

Eduskuntavaalien lopputulos voi ratkaista koko puolueen tulevaisuuden.

Tukisäätiön varat sinisille?

Kiinnostava sivujuonne on entinen perussuomalaisten tukisäätiö, joka aikaisemmin toimi nimellä SMP:n tukisäätiö, ja joka nyt on nimeltään JRT-säätiö.

Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) säätiö on siirtynyt sinisten haltuun, mutta perussuomalaisten kanssa tehdyn sopimuksen mukaan se ei voi tukea mitään muuta puoluetta neljään vuoteen.

JRT-säätiön hallituksessa ovat puheenjohtaja Raimo Vistbackan lisäksi myös sinisten puolustusministeri Jussi Niinistö sekä ulkoministeri Timo Soini.

Siniset hakevat itseään

Lapin yliopiston politiikan opiskelijat ovat arvioineet Ylen pyynnöstä eduskuntapuolueita.

Lapin yliopiston politiikan opiskelijat Juho Keränen, Otto Ikävalko ja Tuuli Ritola.
Lapin yliopiston politiikan opiskelijat Juho Keränen, Otto Ikävalko ja Tuuli Ritola.Raimo Torikka / Yle

Ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja ja vaalivastaava Juho Keränen arvioi, että sinisillä on paljon yhteisiä arvoja perussuomalaisten kanssa, mutta se on pyrkinyt erottautumaan perussuomalaisista sillä, että se on hallituskelpoisempi puolue. Puolueen imago on kuitenkin vielä aika hahmoton.

– He varmaan vielä tällä hetkellä etsivät sitä. Nämä vaalit nyt on se paikka, jossa se imago ehkä nyt lopullisesti lyödään muotoonsa. Siitä eteenpäin kertoo sitten vaalien tulos, ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja ja vaalivastaava Juho Keränen arvioi.

Politiikan opiskelija Otto Ikävalko näkee siniset hieman epätoivoisena. Puolueen ohjelma lupaa lähes kaikille kaikkea.

– Puolue etsii itseään ja pyrkii nyt hakemaan joka puolelta kannattajia itselleen. Sieltä on tullut hieman epätoivoisiakin ulostuloja, esimerkiksi puolustusministerillä tuntuu olevan melkoinen hätä tällä hetkellä, kun lupaillaan sataa Hornetia seuraaviksi hävittäjähankinnoiksi, Otto Ikävalko sanoo.

Myös Tuuli Ritola näkee sinisten hakevan vielä omaa paikkaansa ja omaa roolia.

– Kansan keskuudessa heillä on jossakin määrin vielä sellainen takinkääntäjän maine. Kannattajat eivät välttämättä hypänneet samalla lailla kuin nämä ministerit hyppäsivät puolueesta toiseen. Että kyllä heillä on kova työ, jos he aikovat pitää kannatuksen yllä, politiikan opiskelija Tuuli Ritola sanoo.