Seinäjoen ja Ähtärin välille lisää junavuoroja ensi vuonna – "Pandaliino tulee!"

Etelä-Pohjanmaan junaliikennepilotti on yksi lähijunaliikenteen kehittämiskohteista.

rautatieliikenne
Ihmisiä purkautuu junasta Seinäjoen rautatieasemalle.
Mirva Ekman / Yle

Seinäjoen ja Ähtärin välille saadaan lisää junavuoroja vuonna 2020.

Eduskunnan raha-asiainvaliokunta hyväksyi (siirryt toiseen palveluun) tänään Liikenne- ja viestintäministeriön sekä VR:n välisen ostoliikennesopimuksen, jolla kehitetään erityisesti lähiliikenteen junavuoroja eri puolilla Suomea.

Mukana tänään hyväksytyssä osto- ja velvoiteliikenteen kokonaisuudessa ovat kolme alueellista junaliikennepilottia. joista yksi on ollut Etelä-Pohjanmaa.

Etelä-Pohjanmaalla kehittämiskohteeksi on valikoitunut Seinäjoen ja Ähtärin välinen rataosuus. Tavoite on palvella rataosuuden työmatka- ja matkailuliikennettä aikataulurakenteeseen tehtävillä muutoksilla sekä kahdellla uudella junavuorolla arkiaamuina ja viikonlopun lisävuoroilla.

Koko maassa junavuoroja lisätään yli 30 vuorolla.

Kuntia kuullen

Ministeriön mukaan lisäykset on tehty kuntia kuullen.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla ehdittiinkin jo iloitsemaan alueellisesti valmistellun junaliikennepilotin pääsemisestä käytännön toteutukseen. Seinäjoen elinvoimajohtaja Erkki Välimäki nimesi uudet junavuorot samantien Twitterissä "Pandaliinoksi".

Ostoliikennesopimus on voimassa ensi vuoden loppuun ja sisältää jatko-option kesään 2022 saakka.

Radanvarrella ollaan tyytyväisiä

Alavuden ja Ähtärin kaupunginjohtajat ilmaisivat tyytyväisyytensä junaliikennepilotin käynnistymisestä yhdessä Etelä-Pohjanmaan liiton kanssa julkaisemassaan tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) perjantaina.

Etelä-Pohjanmaan liiton, Alavuden, Seinäjoen ja Ähtärin kaupunkien on tarkoitus neuvotella VR:n kanssa yhteysvälin junien brändäämisestä "Pandalinoksi".

Etelä-Pohjanmaan liiton vs. suunnittelujohtaja Markus Erkkilän mukaan nyt hyväksytty ostosopimus on vasta lähtölaukaus junaliikenteen kehittämiseen alueella.

– Seuraavaksi laitetaan panoksia yhteysvälin tunnettuuden lisäämiseen, asemanseutujen kehittämiseen matkaketjujen näkökulmasta sekä lippujärjestelmien ja lippujen kontrolloinnin jatkojalostamiseen, Erkkilä toteaa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Uusia vuoroja

Uudet junavuorot on otetaan käyttöön joulukuun 15. päivä. Jatkossa arkiaamuisin Seinäjoelta pääsee Ähtäriin jo kello 5.25 lähtevällä junavuorolla ja Ähtäristä Seinäjoelle kello 6.35 lähtevällä vuorolla.

Maanantaista sunnuntaihin liikennöivät myös Jyväskylästä Seinäjoelle kello 12.23, Seinäjoelta Jyväskylään kello 9.12, Seinäjoelta Jyväskylään kello 16.52 ja Jyväskylästä Seinäjoelle kello 19.47 lähtevät junavuorot. Lisäksi Ähtäristä liikennöidään Seinäjoelle maanantaisin ja lauantaisin kello 00.13 ja Seinäjoelta Ähtäriin perjantaisin ja sunnuntaisin kello 23.14.

Etelä-Pohjanmaalle junapilotti – jatkosuunnittelu alkaa Seinäjoen ja Ähtärin välillä