Taivalkosken voimalaitoksella testataan kalasydämen toimivuutta vaelluskalojen ohitusreittinä

Päätös ohitusratkaisusta tehdään vasta syksyllä, kun selvitys kalauoman toteutettavuudesta on valmistunut

vaelluskalat
Taivalkosken voimalaitos
Laura Valta / Yle

Taivalkosken voimalaitoksella kokeillaan ensi kesänä kalasydämen toimivuutta vaelluskalojen ohitusreittinä.

Kemijoki oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttulan mukaan jokiyhtiö halusi toimia mahdollisimman ripeästi ja kalasydän on ainoa ratkaisu, joka on mahdollista saada testikäyttöön jo kesäksi.

– Sekä kalauoman että kalaportaiden selvitystyö, vesitalousluvan hankkiminen sekä mahdolliset rakentamistyöt veisivät vuosia. Kalasydän on veteen laskettava ja sieltä syksyllä pois nostettava laite, Huttula perustelee.

Uskoisin, että syksyllä tiedetään, onko uoma mahdollista toteuttaa.  Jos on, seuraavat vaiheet ovat suunnittelu ja luvitus.

Erkki Huttula

Kalauoman rakentamista selvitetään

Huttula vakuuttaa, että kalauoman toteuttamisen mahdollisuuksia selvitetään tosissaan.

– Tällä viikolla on tavattu kaksi suunnittelukandidaattia, tänään tapaan yhden ja ensi viikolla on neljäskin tulossa kertomaan omia ajatuksiaan ratkaisusta. Tarjouksia suunnittelutyöstä saadaan ensi kuun aikana ja siitä homma etenee varsinaiseksi suunnittelutyöksi.

Huttulan mukaan päätös ohitusratkaisusta tehdään vasta syksyllä, kun selvitys kalauoman toteutettavuudesta on valmistunut.

– Todennäköistä on, että kesän aikana pitää tehdä vielä maastotöitä, mittauksia ja kartoituksia. Uskoisin, että syksyllä tiedetään, onko uoma mahdollista toteuttaa. Jos on, seuraavat vaiheet ovat suunnittelu ja luvitus, Huttula listaa.