1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n raportti: Lähes neljäsosa Venezuelan väestöstä tarvitsee kipeästi humanitaarista apua

Väkivaltaisuudet ja presidentti Maduron vastarinta vaikeuttavat avun toimittamista.

Venezuela
Venezuelalaiset osoittivat mieltään esteettömän humanitäärisen avun puolesta Caracasissa 23. helmikuuta.
Venezuelalaiset osoittivat mieltään esteettömän humanitäärisen avun puolesta Caracasissa 23. helmikuuta.Miguel Gutierrez / EPA

Lähes neljäsosa Venezuelan väestöstä eli noin seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsee kipeästi humanitaarista apua, arvioi YK:n sisäinen raportti.

Aliravitsemus ja taudit ovat kasvussa maassa, jossa yli 94 prosenttia väestöstä eli viime vuonna köyhyydessä. Raportin aineistona on käytetty muun muassa kolmen paikallisen yliopiston tutkimusta.

Ainakin 22 prosenttia alle viisivuotiaista kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Tuberkuloosin ja tuhkarokon kaltaiset ennaltaehkäistävät taudit ovat levinneet muun muassa puhtaan juomaveden puutteen takia.

– Jatkuvasti supistuvan talouden ja poliittisten levottomuuksien vuoksi Venezuelan väestö kohtaa ennennäkemättömiä haasteita välttämättömien palveluiden saatavuudessa, raportissa todetaan.

Maan palkkataso on romahtanut ja yhä useammat korkeasti koulutetut ovat lähteneet maasta. Raportin mukaan maasta lähtee päivittäin noin 5 000 ihmistä, ja arviolta yli kolme miljoonaa maan kansalaista elää maahanmuuttajina muualla.

Raportti esiteltiin tällä viikolla presidentti Nicolas Maduron hallitukselle sekä oppositiojohtaja Juan Guaidolle, joka haluaa Maduron viralta ja on julistautunut maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Maduro on syyttänyt Venezuelan talouskriisistä Yhdysvaltojen pakotteita ja estänyt humanitaarisen avun pääsyä maahan. Guaidolla on Yhdysvaltojen ja useiden muiden länsimaiden tuki takanaan.

Sähkökatkot lisäävät ahdinkoa

YK on pyrkinyt lisäämään avustustoimia maassa, mutta raportin mukaan tässä ei ole täysin onnistuttu muun muassa rahoituksen puutteen takia.

Myös väkivaltaisuudet ovat vaikeuttaneet avun toimittamista. Viime kuussa Venezuelan rajoilla puhkesi verisiä yhteenottoja, kun humanitaarista apua yritettiin saada maahan.

Viime viikkoina venezuelalaisten ahdinkoa ovat lisänneet toistuvat sähkökatkot, jotka ovat pahentaneet elintarvike- ja lääkepulaa eri puolilla maata.

Maduron hallinto on syyttänyt katkoista Yhdysvaltojen kyberhyökkäystä ja opposition sabotaasia. Oppositiojohtaja Guaido on torjunut syytökset ja pitänyt niitä valheina.

Sähkökatkoista on tullut viime vuosina yleisiä Venezuelassa, joka on paininut pitkään vakavassa talouskriisissä. Tässä kuussa sattuneet katkot ovat kuitenkin olleen omassa mittaluokassaan.

Asiantuntijoiden mukaan katkokset johtuvat todennäköisesti sähköverkon laiminlyönnistä, huonosta hallinnosta sekä korruptiosta.

Aiheesta lisää:

Venezuela kielsi oppositiojohtaja Guaidolta osallistumisen politiikkaan

Venäjä: Ilmavoimien koneet Venezuelassa ovat "sotilaallis-teknistä yhteistyötä"

Sähköt poikki jälleen lähes koko Venezuelasta

Lue seuraavaksi