Suomen suurimpiin kuntosaliketjuihin kuuluva Elixia uhkaa jäseniään huumetesteillä – ei ole mahdollista, sanoo oikeusoppinut

Elixian mukaan jäsenten on pyydettäessä suostuttava huumetesteihin kuntosaleilla.

kuntosalit
Kahvakuulatreenausta.
AOP

Suomen suurimpiin kuntosaliketjuihin kuuluva Elixia on muuttanut jäsenyysehtojaan. Uusissa ehdoissa jäseniä uhataan huumetesteillä ja vaaditaan olemaan käyttämättä huumeita sekä suoritusta parantavia aineita.

Elixia ilmottaa asiasta nettisivuillaan. Jäsenyysehdot astuivat voimaan uusille jäsenille tällä viikolla. Vanhojen jäsenten osalta ehdot astuvat voimaan vasta toukokuun alussa.

Meillä ei ole mitään tämmöistä yhteistyösopimusta Elixian kanssa.

Teemu Japisson

SUEK ihmettelee huumeyhteistyötä

Vielä torstaina Elixia ilmoitti tekevänsä kuntosaleillaan huumetestejä yhteistyössä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin kanssa.

Kuvakaappaus Elixian jäsenelleen lähettämästä sähköpostista, jossa kerrottiin jäsenehtojen päivityksestä.
Kuvakaappaus Elixian jäsenelleen lähettämästä sähköpostista, jossa kerrottiin jäsenehtojen päivityksestä.Sannimari Lehtilä / Yle

SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson ihmettelee Elixian ilmoitusta huumeyhteistyöstä.

– SUEK ei tee huumetestejä. Meidän tehtävänämme on osana antidopingtoimintaa testata kilpaurhelijoita, ei kuntoilijoita.

Japisson sanoo saaneensa asiasta ensimmäisen ihmettelevän yhteydenoton keskiviikkona.

– Meillä ei ole mitään tämmöistä yhteistyösopimusta Elixian kanssa, ja me olemme heitä tästä asiasta reklamoineet, Japisson sanoo.

Kuntosalitoiminnan osalta ei ole mitään lakia, johon kuntosaliyrittäjä voisi jäsentensä huumetestaamisen perustaa.

Seppo Koskinen

Perjantaihin mennessä Elixia poisti sivuiltaan maininnan huumeyhteistyöstä SUEKin kanssa. Sivuilla kuitenkin yhä sanotaan (siirryt toiseen palveluun), että Elixialla on oikeus tehdä huumetestejä kuntosaleillaan.

Elixian maajohtaja Jussi Raita.
Elixian maajohtaja Jussi Raita.Juha Laukkanen

Sama linja muissa Pohjoismaissa

Elixian mukaan jäsenten on siis pyydettäessä suostuttava huumetesteihin. Elixian maajohtaja Jussi Raita kertoo, että ehto on yrityksen Pohjoismaisen linjan mukainen. Kuntosaliketju haluaa osoittaa vastuullisuutta ja rajata kielletyt aineet pois toiminnasta.

– Päivitämme jäsenehtoja parhaillaan, jotta ne olisivat paremmin tulkittavissa. Emme tee huumetestauksia säännöllisesti jokaiselle asiakkaalle, Raita täsmensi perjantaina keskipäivällä.

Päivityksen jälkeen ehdoissa kerrotaan, että Elixialla on oikeus suorittaa satunnaisia huumetestejä kuntokeskuksissaan, mikäli erityisiä ja painavia syitä testien tekemiseen ilmenee. Ennen huumetestin tekemistä Elixian keskuksissa olevilta jäseniltä pyydetään lupa testin tekemiseen.

Testistä kieltäytymisen Elixia tulkitsee olennaiseksi rikkomukseksi, jonka perusteella jäsenyys voidaan jäädyttää tai irtisanoa välittömästi.

Miten Elixia käsittelee huumetestauksen kautta saamiaan arkaluontoisia tietoja?

– GDPR-asetuksen mukaisesti niin kuin muitakin tietoja, Jussi Raita linjaa.

GDPR on EU:n tietoturva-asetus, jonka ansiosta henkilörekistereistä voi yrittää irtaantua aiempaa tehokkaammin.

Mistä erottaa huumeidenkäyttäjän?

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister yllättyy Elixian uusista jäsenyysehdoista.

– Vaikka Elixian maajohtaja Jussi Raita istuu SKY:n hallituksessa, meillä ei ole ollut tietoa, että he ovat tehneet täysin uuden linjauksen.

Hämäläinen-Bisterin mukaan Elixian jäsenyysehdoissa oleva maininta huumetestauksesta on alalla poikkeuksellinen.

– Meillä ei ole tietoa, että muilla kuntosaliyrittäjillä olisi vastaavaa käytäntöä.

Riitta Hämäläinen-Bisterin mielestä kuntosalikävijöiden testaamisessa voi tulla käytännön ongelmia.

– Miten ja kuka siellä salilla tunnistaa mahdollisen huumeidenkäyttäjän?

Huumetesteistä on säädetty tarkasti laissa

Turun yliopiston oikeustieteen emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo, että huumetestien tekemisen edellytykset on säädetty lailla. Lakeja on säädetty työelämän ja erikseen joidenkin oppilaitosten osalta. Valtioneuvosto antoi huumetestien tekemisestä erillisen asetuksen (siirryt toiseen palveluun) 2005.

– Kuntosalitoiminnan osalta ei ole mitään lakia, johon kuntosaliyrittäjä voisi jäsentensä huumetestaamisen perustaa, Koskinen sanoo.

Oikeusoppinut ihmettelee Elixian nettisivuilla olevaa ilmoitusta, jonka mukaan jäsenten on suostuttuva huumetesteihin kuntosaleilla.

– En pidä tätä mitenkään mahdollisena, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan huumetestien tekeminen ja tulosten käyttäminen on tarkasti säädelty. Esimerkiksi huumetestien tuloksia ei saa kuka tahansa hyödyntää.

– Huumausaineiden käyttöä koskevia tietoja saa käyttää vain sellainen taho, jolla on lakiin perustuva oikeus käsitellä niitä tietoja. Kuntosaliyrittäjällä ei tällaista oikeutta asiakkaisiinsa ole.

Seppo Koskisen mukaan kuntosaliyrittäjä voi kuitenkin peruuttaa jäsenyyden henkilöltä, joka käyttää huumeita. Tätä ei voi kuitenkaan tehdä kevyin perustein, eikä esimerkiksi sillä perusteella, että kieltäytyy huumetestistä.

– Siinä pitää olla sitten hyvin perusteltu epäily huumeidenkäytöstä. Pelkkä epäily ei riitä, muuten se olisi syrjivää.

Lue lisää:

Suuri kuntosaliketju lopettaa käteisen käytön Suomessa – seuraavatko muut yritykset perässä?

Kuntoilevien kansalaisten euroista käydään tiukkaa kisaa – halpoja kuntosaleja vyöryy Suomeen