1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. 2019 Christchurchin moskeijaiskut

Uudessa-Seelannissa muistettiin moskeijaiskujen uhreja – Hyökkäyksestä selvinnyt kehotti anteeksiantoon: "Valitsen rauhan"

Christchurchissa pidettyyn muistotilaisuuteen osallistui yli 20 000 ihmistä.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat Christchurchin Hagley Parkiin muistamaan 15. maaliskuuta tehtyjen iskujen uhreja. Kuva: Martin Hunter / EPA

Uudessa-Seelannissa Christchurchissa on pidetty kansallinen muistotilaisuus kahteen moskeijaan tehtyjen iskujen uhreille.

Äärioikeistolainen asemies hyökkäsi 15. maaliskuuta kahteen moskeijaan ja tappoi 50 ihmistä. Iskun jäljiltä 22 ihmistä on vielä sairaalahoidossa.

Yli 20 000 ihmistä oli kokoontunut tilaisuuteen Hagley Parkin puistossa, joka sijaitsee lähellä hyökkäyksen kohteena ollut Al Noorin moskeijaa. Tilaisuutta ympäröivät tiukat turvatoimet.

Muistotilaisuudessa puhunut Farid Ahmed sanoi, ettei halua kantaa vihasta ja raivosta raskasta sydäntä. Ahmed menetti iskussa vaimonsa. Kuva: Martin Hunter / EPA

Iskusta selvinnyt Farid Ahmed sanoi puheessaan, ettei halua kantaa kaunaa vaimonsa tappajalle. Husna Ahmed kuoli, kun tämä yritti auttaa pyörätuolissa olevaa miestään Al Noorin moskeijasta.

– Ihmiset kysyvät minulta, miten voin antaa anteeksi ihmiselle, joka tappoi rakkaan vaimoni. Voin antaa niin monia vastauksia... Allah sanoo, että jos annamme anteeksi toisillemme, hän rakastaa meitä, Farid Ahmed sanoi.

– En halua raskasta sydäntä, joka kiehuu kuin tulivuori vihasta, vimmasta ja raivosta. Se polttaa itsensä ja ympäristönsä. - - - Haluan sydämen, joka on täynnä rakkautta, hoivaa ja armoa. Tämä sydän ei halua, että lisää henkiä menetetään, että kukaan joutuisi enää kokemaan tuskaa, jota olen kokenut. Siksi valitsen rauhan ja olen antanut anteeksi.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern osallistui muistotilaisuuteen Christchurchissa. Kuva: Martin Hunter / EPA

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern toivoi Uuden-Seelannin näyttävän esimerkkiä, miten vihan kierteelle voidaan asettaa loppu.

– Rasismia on olemassa, mutta se ei ole tervetullut tänne. Hyökkäys kenen tahansa uskoaan tai uskontoaan harjoittavan vapautta vastaan ei ole tervetullut tänne. Väkivalta ja ääriliikehdintä missään muodoissaan eivät ole tervetulleita tänne, Ardern sanoi puheessaan.

– Me emme ole immuuneja vihan, pelon ja toiseuden viruksille. Emme ole koskaan olleet, mutta me voimme olla kansakunta, joka löytää parannuskeinon.

Muistotilaisuudessa esiintyi myös brittiläinen laulaja Cat Stevens, joka kääntyi islaminuskoon 1970-luvulla ja otti nimekseeen Yusuf Islam. Hän esitti kappaleensa Peace Train.

Aiheesta muualla:

The New Zealand Herald:Christchurch terror attack memorial service: Kindness the cure, PM says (siirryt toiseen palveluun) 29.3.2019

BBC: Christchurch attacks: National remembrance service held (siirryt toiseen palveluun) 29.3.2019

The Guardian: Christchurch memorial: standing ovation for Ardern at New Zealand service (siirryt toiseen palveluun) 29.3.2019

Aiheesta aiemmin:

Itävallan poliisi tutkii Uuden-Seelannin joukkomurhaajan ja itävaltalaisryhmän yhteyksiä 27.3.2019

Maailman media ylistää Uuden-Seelannin Jacinda Ardernia, joka halaa surevia muslimeja ja kuittailee Donald Trumpille 23.3.2019

"Me olemme yhtä": Rukouskutsut kaikuivat ympäri surevaa Uutta-Seelantia, monet peittivät solidaarisuudesta päänsä huiveilla 22.3.2019

Uusi-Seelanti kieltää puoliautomaattiaseet – laki tulossa voimaan jo huhtikuun alussa 21.3.2019