Konkurssiuutinen käänsi Reinojen myynnin nousuun – Keskustele: millaisia muistoja sinulla on ruututossuista?

Pyysimme yleisöltä kuvia ja tarinoita heidän Reino- ja Aino-tossuistaan.

Reino-kengät
Kolmet Aino-tohvelit ja yhdet Reinot
"Näillä tohveleilla Anni-mummo pääsee vielä pitkälle", kertoo kuvan lähettänyt lukija.Yleisön kuva

Hyllyt tyhjenevät nyt nopeasti. Soittokierros kauppoihin paljastaa, että Reino- ja Aino-kenkien kysyntä on kasvanut vuorokaudessa selvästi.

Kenkiä valmistava PK Kappi Oy asetettiin eilen konkurssiin. Suosittujen tohveleiden valmistaminen loppuu parin viikon sisällä ellei jatkajaa löydy.

Joensuun Prismassa kaikki jäljellä olevat Reinot ja Ainot ovat hyllyssä. Varastoja ei ole.

– Harmittaa, kun vauvojen Reinoja ei enää tule, ne ovat olleet suosittuja, koti ja pukeutuminen -osastojen myyntipäällikkö Seija Hämäläinen sanoo.

Pyysimme yleisöltä kuvia ja tarinoita heidän Reino- ja Aino-kengistään. Tohvelit ovat monelle arjen luottojalkine.

Reino-tohvelit.
"Ostin Reinoni kirppikseltä vitosella. Jalkani murtui viime kesänä ja silloin kirppisreinoilla oli iso rooli murtuman parantumisprosessissa. Reinojen pohja oli pitävä, joten en liukastunut kävelykepeillä edetessä. Ne olivat myös mukavan pehmeät jalassa, eikä puristanut kipeää jalkaa kipsin poiston jälkeen. Suuri kiitos Reinojen tekijöille!"Yleisön kuva

Ahdingosta kukoistukseen

Reinoilla on Suomessa liki 90-vuotinen historia.

Tosin ensin oli Ainot. Ensimmäinen pari punaisia kotikenkiä valmistettiin Tampereella vuonna 1930. Reinot tulivat tuotantoon pari vuotta myöhemmin.

Tohveleiden kysyntä oli vuosia tasaista, kunnes se notkahti 2000-luvulle tultaessa. Kenkien valmistaja Nokian Jalkineet oli siirtänyt tuotannon Tšekkiin, ja Reinojen brändi oli hukassa. Vuosituhannen alussa tohveleita myytiin enää 50 000 paria vuodessa. Se on vähän, sillä viime vuoden "hiljainen myynti" oli sekin yli 120 000 paria.

Tuolloin pelastajaksi tulivat Tuire Erkkilä ja Arto Huhtinen, jotka ostivat vuonna 2005 liiketoiminnan silloiselta työnantajaltaan. Tuotanto aloitettiin puhtaalta pöydältä Lieksassa. Parin vuoden päästä yritys tahkosi ennätystulosta.

Reinoista tehdyt turvakengät.
"Turvareinot herättivät aikoinaan festivaalihommissa ansaittua huomiota roudarikollegojen keskuudessa. Trendikenkä syntyi 42-koon Jalaksen turvasandaaleista, 47-koon reinojen huovasta ja kontaktiliimasta. "Yleisön kuva

Kauppa loppui, kun kaikilla oli Reinot

Kuumimpina vuosina 2007–2016 Reinoja myytiin yli 2,5 miljoonaa paria. Reinoissa käytiin koulun ja istuttiin iltaa baareissa.

Perinteisen punaisen ja ruskean rinnalle tuotannossa oli useita värejä. Tohveleita myös räätälöitiin musiikkiyhtyeille ja urheilujoukkueille – ja valmistettiinpa Lieksassa sinikeltaiset Reinot viemisiksi Ruotsin kuninkaallisille.

Rasistisiakin tunnuksia Reinoihin toivottiin, mutta niille yritys sanoi ei (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti).

Konkurssin jälkeisissä analyyseissä suosion uskotaan koituneen yrityksen kohtaloksi. Kuten toimitusjohtaja Arto Huhtinen arvioi, markkinat kypsyivät, kun kestäviä kenkiä ei tarvinnut uusia joka vuosi.

Kuvaavaa on, että tällä hetkellä kysyntää tuntuu olevan eniten ensikengille eli vauvojen Reinoille. Heillä kun ei ruututohveleita entuudestaan ole.

Värikkäät Reino-tennarit.
"Omistan kolmet Reinot: vaaleanpunaiset sisätossut, oranssit tennarit ja nämä punaiset varsitennarit. Kaikkia tulee käytettyä paljon."Yleisön kuva
Vaaleanpunaiset Reino-tohvelit
"Olen adoptoinut Reinoni aikanaan silloiselta työystävältäni Vuokolta. Hän oli ostanut hutilahjan ja tarjosi niitä minulle. Onneksi. Nyt tohvelini ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Ne ovat siivoustossut, kellarikengät, lintujenruokintapopot, mitkä vain. Toivon meille pitkää yhteistä taivalta."Yleisön kuva

Millaisia muistoja sinulla on Reinoista ja Ainoista? Liukastelitko talvellakin tohveleissa, keräsitkö koko sarjan vai pysyitkö kaukana "mummo- ja pappakengistä", vaikka kaikilla muilla oli?

Keskusteluun voi osallistua perjantaina kello 22 asti.