Pelissä 800 miljoonan euron potti – Sitran rahojen kohtalo siirtyy seuraavalle hallitukselle

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran asemaa ja resursseja pohtinut työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen siitä, mitä Sitran valtaville pääomille oikein pitäisi tehdä.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) joulukuussa 2018 asettama parlamentaarinen työryhmä luovutti loppuraporttinsa tänään perjantaina. Lopputulos on, ettei Sitran noin 800 miljoonan euron taseesta rahoiteta valtion budjettitalouden menoja.

Työryhmän mukaan se on käynyt keskustelua myös Sitran resursseista, erityisesti taseen suuruudesta ja varallisuuden käytöstä. Tältä osin yksimielisiä ehdotuksia ei löydetty.

Vuonna 1967 perustettu Sitra oli eduskunnan lahja 50–vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Rahaston tehtävä on luodata tulevaisuutta sekä edistää talouden määrällistä ja laadullista kasvua.

Sitran hallussa olevien pääomien käytöstä on väläytelty aika ajoin erilaisia ajatuksia. Esimerkiksi SDP on esittänyt vaihtoehtobudjeteissaan Sitran pääoman pienentämistä ja siirtämistä osittain valtion budjettitalouden käyttöön kertaluontoisesti.

Nyt raporttinsa jättänyt työryhmä kirjasi edellyttävänsä, että mahdollisessa jatkovalmistelussa valtiovarainministeriö selvittää eduskuntaryhmien näkemyksiä riittävän laaja–alaisen sääntelyn luomiseksi.

Toisin sanoen Sitran asema ja ennen kaikkea rahojen kohtalo siirtyy seuraavan hallituksen päätettäväksi.

Työryhmä esittää myös, että Sitralle säädettäisiin oma, Suomen Pankin pankkivaltuutetuista erillinen hallintoneuvosto. Sitran yliasiamies ei ehdotuksen mukaan enää olisi hallituksen jäsen.

Lue lisää: