"Japanilaisessa yhteiskunnassa on vaikea elää" – maassa on jo yli 600 000 yhteiskunnasta eristäytynyttä keski-ikäistä hikikomoria

Japanin hallituksen tutkimuksen mukaan noin puolet yli 40-vuotiaista hikikomoreista oli elänyt eristäytyneenä vuosia.

ilmiöt
Mies istuu katoksessa kirjoittamassa.
Hikikomori kirjoittaa haikua matkallaan Nikkon temppelille.Everett Kennedy Brown / EPA

Japanissa elää runsaat 600 000 yli 40-vuotiasta ihmistä, jotka ovat täysin eristäytyneet muusta yhteiskunnasta, kertoo tuore tutkimus.

Sosiaalinen eristäytyminen on niin yleinen ilmiö Japanissa, että näille erakoille on keksitty oma kutsumanimi, hikikomori. Suomalaisessa nettislangissa tällaisia henkilöitä kutsutaan sanalla hikky.

Japanin hallituksen julkaisemassa tutkimuksessa hikikomoreiksi luokiteltiin sellaiset henkilöt, jotka eivät ole poistuneet kotoaan yli puoleen vuoteen, eikä heillä ole sosiaalista vuorovaikutusta muiden kuin perheenjäsentensä kanssa.

Monet eläneet vuosia eristäytyneenä

Aiemmin ajateltiin, että eristäytyminen oli lähinnä teini-ikäisten ja parikymppisten ongelma. Nyt tutkimus paljasti, että harmaantuvassa Japanissa kasvava määrä keski-ikäisiä ihmisiä elää eristyksissä.

Tutkimuksessa arvioitiin, että Japanissa on noin 613 000 hikikomoria, jotka ovat 40–64 -vuotiaita. Heistä lähes kolme neljäsosaa on miehiä. Noin puolet keski-ikäisistä hikikomoreista oli elänyt eristäytyneenä yli seitsemän vuotta.

Monien hikikomoreiden arvioidaan olevan taloudellisesti riippuvaisia ikääntyvistä vanhemmistaan.

Japanin hallituksen vuonna 2016 julkaisemassa tutkimuksessa arvioitiin, että tuolloin maassa oli 541 000 alle 39-vuotiasta, jotka olivat eristäytyneet yhteiskunnasta.

Japanilainen yhteiskunta asettaa kovia paineita yksilöille

Hikikomoreiden vanhempia tukevan kansalaisjärjestön edustaja Rika Ueda kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hallituksen data tukee heidän tutkimustaan, jonka mukaan vanhempia hikikomoreita on paljon.

– Emme kuitenkaan tienneet, että heitä on myös yli kuusikymppisissä. Tämä todistaa, että japanilaisessa yhteiskunnassa on vaikea elää. Ueda sanoi AFP:lle.

Uedan mukaan työriippuvuutta ja yhdenmukaisuutta arvostava Japani asettaa hurjia paineita yksilöille. Hänen mielestään hallituksen tutkimuksen pitäisi saada japanilaiset kysymään itseltään, mitä onnellinen elämä on.

Monet hikikomorit viettävät aikaa roikkumalla netissä, pelaamalla tietokonepelejä, tuijottamalla anime-videoita sekä lukemalla manga-sarjakuvia.

Keskustelu aiheesta on auki kello 16:een saakka.

Lähteet: AFP