Lahti luopui jo kivihiilestä, kun muut vasta meinaavat – "Vähennys vastaa 60 000 suomalaisen vuotuisia päästöjä"

Hallituksen asettama aikaraja kivihiilen käytölle, vuosi 2029, tekee tiukkaa osalle isoista kaupungeista.

Lahti Energia luopui kivihiilestä ja yli 40 vuotta vanhasta voimalaitoksestaan. Uusin voimalaitos polttaa vain biopolttoaineita. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden asema ympäristökaupunkina vahvistui tänään, kun kaupungin energiayhtiö sulki yli 30 vuotta kivihiiltä käyttäneen voimalaitoksensa Kymijärvellä.

– Tämä on erityisen suuri päivä. Lahti luopuu kokonaan kivihiilestä ensimmäisenä suurista kaupungeista. Toteutamme energiakäännöksen ja siirrymme kestävälle pohjalle lämmöntuotannossa, hehkuttaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahti hakee parhaillaan kolmatta kertaa EU:n vihreäksi pääkaupungiksi. Green city -tittelin tavoittelemisessa kivihiilestä luopumisella on iso painoarvo.

– Se päästövähennys, mikä tässä nyt toteutetaan, vastaa noin 60 000 suomalaisen vuotuisia päästöjä. Positiivisesti haastan nyt kaikki kaupungit tähän mukaan. Lahti on nyt näyttänyt, että tämä on mahdollista, Timonen sanoo.

Kivihiilestä luopumisen mahdollistaa Lahti Energian uusi voimalaitos, joka käyttää polttoaineenaan muun muassa metsätähdehaketta ja muuta biopolttoainetta. Energiayhtiön toinen käytössä oleva voimalaitos polttaa kierrätyspolttoainetta. Polttoaineen riittävyys näyttää ainakin nyt turvatulta.

– Uudessa laitoksessa poltetaan sertifioitua puuta ja metsätähdehaketta. Lisäksi saamme sahoilta kuorta ja muuta, mikä ei kelpaa muualle, niitä poltetaan jatkossa. Energiansaannin vuoksi hakkuita ei kuitenkaan lisätä, kertoo Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara.

Kivihiilen käyttö vähentynyt koko maassa

Energiateollisuuden mukaan kivihiilen käyttö on pienentynyt Suomessa viime vuosina. Ennakkotiedot kertovat, että teollisuus käytti Suomessa viime vuonna 16 prosenttia vähemmän kivihiiltä kuin vuonna 2017.

Lahti Energian voimalaitoksessa ehdittiin polttaa kivihiiltä vuodesta 1982 tähän päivään arviolta noin 7 miljoonaa tonnia, mikä tarkoittaa noin 15 miljoonan tonnin hiilidioksidikuormaa. Kuva: Petri Niemi / Yle

Hallituksen asettama takaraja kivihiilen käytölle on vuonna 2029. Esimerkiksi Helsingille aikaraja on liian tiukka. Turulta kivihiilestä luopuminen vie vielä useita vuosia. Vaasa käyttää kivihiiltä kaukolämmön tuottamiseen enää viisi prosenttia – Oulussa taas kivihiiltä ei ole poltettu koskaan, vaan sitä on pidetty pienimuotoisesti varastossa huoltovarmuussyistä.

Kivihiilen vaihtaminen biopolttoaineisiin lisää työllisyyttä Päijät-Hämeessä – energiayhtiö arvioi puun korjuussa ja kuljetuksessa syntyvän noin 80 uutta, pysyvää työpaikkaa.

– Vuositalolla maksamme biopolttoaineesta eri toimijoille 10 miljoonaa euroa, joukossa on metsänomistajia ja logistiikkatoimijaa. Kaikella tällä on iso merkitys aluetaloudelle, Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara muistuttaa.

Uusi lämpölaitos käyttää polttoaineenaan kestävän kehityksen mukaista puuta: metsätähdehaketta sekä metsäteollisuuden sivutuotteita. Kuva: Petri Niemi / Yle

Muutos energiantuotannossa mahdollistaa jopa kaukolämmön hinnan laskun Lahdessa.

– Edellisen kerran, kun hintoihin koskettiin, se oli alaspäin ja se on edelleen tavoitteemme kaukolämmössä, lupaa Seesvaara.

Lahti Energia jättää pienen määrän kivihiiltä varastoon. Sitä voidaan käyttää poikkeusolosuhteissa, jos esimerkiksi biopolttoaineen saanti vaikeutuu vaikkapa lakkojen vuoksi. Yhtiöllä on myös pieni varmuusvarasto poikkeusoloja varten Haminan satamassa.

Kuuntele Lahti Energian toimitusjohtajan Eero Seesvaaran ja Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen haastattelu Yle Areenasta.

Lue lisää: