1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syövät

Nainen sairastui rintasyöpään jo kolmannen kerran – ahdistus helpotti ulkomailla suositulla terapiamuodolla

Vaikea sairaus johtaa usein masennukseen ja ahdistukseen. Hoito- ja kuntoutusmuotona on Suomessa ryhdytty kokeilemaan erityistä tanssi-liiketerapiaa.

Tanssiliiketerapiaan osallistujilta ei vaadita minkäälaisia tanssillisia taitoja. Tanssiliiketerapeutti Katja Puranen ohjaamassa kurssia. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Lappeenrantalainen Anne-Liisa Lindgren den Oude sairastui kolmannen kerran kerran rintasyöpään vuonna 2015. Ensimmäinen rintasyöpä löytyi vuonna 2000. Tunteita oli kolmannen kerran jälkeen vaikea pukea enää sanoiksi.

– Oudointa oli se, että syöpä iski selkälihaksesta rakennettuun uuteen rintaan. Ajattelin, että miten tämä voi olla mahdollista, kertoo Anne-Liisa Lindgren den Oude.

Rinta poistettiin toisen rintasyövän jälkeen, mutta siitä huolimatta syöpä iski vielä kerran.

Myös Raili Roposen vuosi 2009 oli synkkä. Ensin hänelle tehtiin sydänleikkaus, ja sen jälkeen todettiin aggressiivinen rintasyöpä. Hänelle tehtiin osittainen rinnanpoisto. Roponen ei ollut varma, jaksaisiko hän kaikki hoidot.

– Hiukset lähtivät ja turvotukset olivat kamalia kortisonin takia.

Välillä hoitoja piti siirtää, koska leukosyytit olivat liian matalalla. Elämä oli melkoista vuoristorataa. Huumori ja vahva lapsenusko ja usko lääketieteeseen antoivat voimaa selvitä vaikeasta vuodesta. Viisi vuotta sitten hän sai sairaudestaan terveen paperit.

Raili Roponen on tyytyväinen, että ilmoittautui mukaan ryhmään. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Tanssi-liiketerapiasta apua ahdistukseen

Saimaan Syöpäyhdistyksen tiloissa Lappeenrannassa on alkamassa tanssi-liiketerapiakurssi. Kurssilla on mukana seitsemän syöpään sairastanutta tai syöpää sairastavaa naista.

Ryhmän vetäjä, tanssi-liiketerapeutti Katja Puranen laittaa musiikkia soimaan, kaivaa kassistaan väriliituja ja paperia. Kurssilaiset kävelevät pienessä salissa. Puranen pyytää ryhmäläisiä kuulostelemaan omaa oloaan ja liikkumaan sen mukaisesti.

Tanssiliiketerapiassa liike voi olla sanoja tärkeämpi. Anne-Liisa Lindgren den Oude ja Raili Roponen ryhmätunnilla. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Musiikki muuttuu tempoltaan nopeammaksi ja porukan kädet tekevät isompaa liikettä. Askel nousee, ja osa tarttuu toisiaan kädestä. Ympyrät ja kaaret täyttävät salin.

Yksi tanssijoista liikkuu paljain jaloin silmät kiinni. Toinen nostaa paksuissa, värikkäissä villasukissaan kepeästi jalkaa. Tärkeintä on tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä juuri siinä hetkessä.

– Tanssi-liiketerapia on on kehon, mielen ja liikkeen kautta tapahtuva psykoterapian kuntoutus- ja hoitomuoto. Ajatuksena on, että mieli ja keho ovat yhtä.

Piirtäminen on yksi keino avata sielun sopukoita. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Terapiassa käytetään apuna esimerkiksi tanssia, liikettä, musiikkia, maalaamista, piirtämistä ja kirjoittamista.

– Tanssi-liiketerapiaa käytetään hyvinvoinnin lisäämiseen, terveyden ylläpitoon ja sairauksien hoitoon, kertoo tanssi-liiketerapeutti Katja Puranen.

Psykoterapeuttisesti painottunutta tanssi-liiketerapian koulutusta järjestetään tällä hetkellä Jyväskylässä toimiva Eino Roiha -instituutissa.

Jyväskylän yliopiston psykologian laitosella on menossa kolmi-vuotinen tutkimus, joka päättyy vuoden 2019 loppuun. Tutkimuksessa selvitetään tanssi-liiketerapian vaikuttavuutta masennuksesta kärsivien työikäisten kuntoutuksessa eri puolilla Suomea.

Tutkimusta rahoittaa Kela. Tanssi-liiketerapia ei kuitenkaan toistaiseksi kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Jokainen ihminen on luova

Tanssi-liiketerapia voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa ja soveltuu kaiken ikäisille. Sitä ohjaa koulutettu tanssi-liiketerapeutti.

Vaikka terapian nimessä onkin sana tanssi, niin osallistujilta ei vaadita minkäänlaisia tanssillisia, taiteellisia tai liikunnallisia taitoja.

– Ihminen on pohjimmiltaan luova, ja se auttaa erilaisia lähestymiskulmia ja -tapoja hyväksi käyttäen tutkia itselle vaikeitakin asioita, sanoo Puranen.

Tanssiliiketerapia soveltuu kaikenikäisten kuntoutukseen ja elämänlaadun parantamiseen. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Syöpä vaikuttaa lähes aina ihmisen ulkomuotoon ja vartaloon. Saimaan Syöpäyhdistys kokeilee potilaiden kuntoutuksessa ensimmäistä kertaa tanssi-liiketerapiaa.

Yhdistys uskoo, että osallistujat saavat kurssin avulla takaisin myönteisemmän minäkuvan ja helpotusta syövän aiheuttamien ahdistavien tunteiden hallintaan. Ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa ja on osallistujille maksuton.

Ryhmän tuki tärkeää

Tanssi-liiketerapiaa on hoito- ja kuntoutusmuotona käytetty maailmalla jo pitkään. Suomeen se rantautui 2000-luvun alkupuolella.

Tanssi-liiketerapiatunnin vaikutukset tuntuvat pitkään. Raili Roponen kertoo, että usein tulee “terapoitua” itsekseen vielä seuraavallakin viikolla. Hän käy läpi tunnilla esiin tulleita tuntemuksia. Roponen pitää ryhmäterapiaa erittäin hyvänä asiana.

– Kun toinenkin uskaltaa avautua, niin minäkin uskallan. Kaikilla on taustalla sairaus. Ymmärrämme toisiamme, mistä puhutaan, kiteyttää Roponen.

Anne-Liisa Lindgren den Oude ei ole menettänyt elämäniloaan pitkästä sairaushistoriastaan huolimatta. Kuva: Emma Pietarila/Yle

Anne-Liisa Lindgren den Oude korostaa hyvän terapeutin merkitystä.

– Hyvä ohjaaja saa ajattelemaan asioita omassa kehossa. Tuntemuksia kuunnellen liike lähtee sen jälkeen kuin itsestään.

Sanoja ei tanssi-liiketerapiassa välttämättä tarvita lainkaan. Liike ja tunne voivat avata elämän solmuja paremmin kuin tuhat sanaa.

– Pitkän sairaushistorian aikana on nyt noussut esiin asioita, joita ei ole kyennyt käsittelemään kuin vasta tämän terapian avulla, sanoo Lindgren den Oude onnellinen hymy huulillaan.

Kuuntele Anne-Liisa Lindgren den Ouden, Raili Roposen ja tanssiliiketerapeutti Katja Purasen kokemuksia tanssiliiketerapiasta Yle Areenasta.