Puhemies Risikko seksuaalirikoksista: "Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua tällaiseen"

Sisäministeriö ilmoitti helmikuussa lisäävänsä poliisin resursseja seksuaalirikosten torjumiseksi.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Puhemies Paula Risikko piti tiedotustilaisuuden eduskunnan puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen Helsingissä perjantaina 8. maaliskuuta. Eduskunnan puhemies Paula Risikko piti tiedotustilaisuuden eduskunnan puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen Helsingissä perjantaina 8. maaliskuuta.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan puhemies Paula Risikko kuvailee viime päivinä otsikoissa olleita lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä hyvin järkyttäviksi.

– Uutisoidut lapsiin kohdistuneet rikokset ovat poikkeuksellisen kauheita jopa seksuaalirikollisuuden mittapuulla. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua tällaiseen. Uhrien on saatava apua ja syylliset on tuomittava, Risikko sanoo tiedotteessa.

Sisäministeriö ilmoitti helmikuussa (siirryt toiseen palveluun), että lasten seksuaalisen hyväksikäytön kitkemiseksi on luvassa lisää resursseja. Jokaiselle poliisilaitokselle on määrä palkata kaksi nettipoliisia, jotta grooming-ilmiö saataisiin estettyä. Taustalla ovat viime aikoina esille tulleet lasten seksuaaliset hyväksikäytöt esimerkiksi Oulussa.

Puhemies Risikko muistuttaa, että nuoria uhkaavat netissä myös muut vaarat: esimerkiksi huijaaminen, identiteettivarkaudet ja kiusaaminen. Lisäksi huumausaineiden, aseiden, räjähteiden ja väärennettyjen tuotteiden hankkiminen on helppoa. Siksi Risikko pitää tärkeänä, että kouluissa ollaan perillä nettiin liittyvistä vaaroista ja panostetaan ennaltaehkäisyyn.

– Suurin uhka on ymmärtämättömyys. Asioista on pakko ottaa selvää ja opetella itse. Vanhemman vastuulla on opettaa ja kasvattaa lapsensa. Tietoturvan osalta kaikkia palveluita ei ole pakko käyttää - ei ole pakko jakaa sijaintiansa tai arkaluonteista tietoa, mutta kun käyttää ja jakaa, on hyvä ymmärtää sen sisältämät riskit, Risikko sanoo.

Uutista muokattu 29.03.2019 klo 12.43: Uutisessa kerrottiin aluksi virheellisesti, että kyse olisi uusista toimenpiteistä lasten seksuaalisen hyväksikäytön estämiseksi. Sisäministeriö ilmoitti (siirryt toiseen palveluun)uusista toimenpiteistä kuitenkin jo helmikuun lopulla.

Lue lisää:

KRP epäilee: Viisi suomalaista mukana kansainvälisessä lapsipornoringissä – kuvissa suomalaisten lasten väkivaltaista hyväksikäyttöä

Nämä 7 asiaa tiedämme nyt seksuaalirikostutkinnasta – yhden lapsiuhrin epäilty hyväksikäyttö kestänyt jopa 10 vuotta

Poliisi lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta: ”Tämä karkaa käsistä, jos emme herää”

Mies tuomittiin 14-vuotiaan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä Oulussa – 22-vuotias tapasi uhrinsa Snapchatissa ja raiskasi hänet

Poliisin kuusi vinkkiä nuorille: toimi näin, jos epäilyttävä henkilö ottaa yhteyttä somessa