Hyppää sisältöön

21 sotilasta ja varusmiestä epäiltynä pahoinpitelystä sotaharjoituksissa: Varusmiehiä kylmetettiin lumihangessa

Ilmasotakoulun ja Porin prikaatin varusmiehet kuulustelivat toisia varusmiehiä, jolloin tapahtumat riistäytyivät käsistä.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Porin prikaatin varusmiesten pahoinpitelyrikosta koskeva esitutkinta on päättynyt.

Kyse on marraskuun lopussa Jämsän Hallissa sattuneista tapahtumista ja 21 epäillystä, joista 18 on varusmiehiä ja kolme ammattisotilaita. Kaikkien epäiltyjen henkilöiden osalta epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat toiseen sotilaaseen kohdistunut pahoinpitely ja palvelusrikos.

Rikoksesta epäillyt ovat Ilmasotakoulusta ja Porin prikaatista. Kaikki kahdeksan asianomistajaa eli pahoinpitelyn kohdetta ovat Porin Prikaatin varusmiehiä, joiden palvelus on jo päättynyt.

Kuulusteltavia kylmetettiin

Rikostutkintaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa, kun sotaharjoituksissa tehtiin maaliosastojen kiinniottoja ja kuulusteluja. Niiden aikana epäillään tapahtuneen ylilyöntejä, jotka täyttävät pahoinpitelyn ja palvelusrikosten tunnusmerkit.

Epäilyjen mukaan maaliosaston varusmiehiä on kylmetetty tahallaan riisumalla heiltä vaatteita ja kenkiä ja pitämällä heitä pitkiä aikoja lumihangessa. Joitakin varusmiehiä oli pidetty lyhytä aikoja avannossa.

Osa varusmiehistä sai lieviä vammoja ja joutui käymään lääkärissä.

Esitutkinnan valmistumisen jälkeen asia siirtyy tutkintaa pyytäneille kurinpitoesimiehille, jotka päättävät, lähetetäänkö asia syyttäjälle syyteharkintaa varten. Syyttäjäksi on määrätty Sisä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Antti Virtanen.

Lisätty klo 14:25: Rikoksesta epäiltyjä on myös Porin prikaatissa.

.
.