Mahtuuko, mahtuuko? Katso, miten 14-kiloinen suurhauki nousee avannosta

Kokeneilla kalastajilla oli hymy herkässä, kun iso pää nousi pilkkireiästä.

kalastus
Saku Nieminen ja Paavo Ruhanen saalistivat suurhauen.
Saku Nieminen ja Paavo Ruhanen nostamassa suurhaukea pilkkireiästä

Esikouluikäisestä asti yhdessä kalastaneet Saku Nieminen ja Paavo Ruhanen kiskoivat avannosta lähes 14-kiloisen vonkaleen. 23. maaliskuuta parivaljakko asteli tuttuun tapaan järven jäälle ja virittivät onkensa veteen. Pariin tuntiin ei tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista ennen kuin tärppäsi.

– Saku siellä jotain alkoi noitumaan, että nyt on ihan tosissaan iso kala, Ruhanen naurahtaa.

– Samantien huomasin siimasta sormituntumalla, että ennätykset menee rikki, Nieminen jatkaa.

Vaikka kalastus vaatii taitoa, niin kyllä onneakin tarvitaan. Tällä kertaa sitä oli matkassa roppakaupalla.

– Luonnollisesti oli siimat solmussa, kun on iso kala kiinni. Otettiin pihdeillä puola irti ongesta ja sitä kautta saatiin löysää siimaa. Oli tällä kertaa tuurikin kohdillaan, että saatiin nostokoukulla se jään paremmalle puolelle, kertaa Nieminen päivän tapahtumia.

– Sen verran oli isopäinen, että ei ensin oikein mahtunu avantoon taittumaan. Mutta pää kun saatiin pinnalle, niin kyllä se sitten loppu tuli perästä, Ruhanen kertoo taistelusta hauen kanssa.

Suurhauen pää nousee pilkkireijästä
Paavo Ruhasen kotialbumi

Varttitunnin kamppailun jälkeen jäällä pötkötteli hauki jonka mitoiksi paljastui 13,95 kiloa ja 1,23 metriä.

Vielä ei kuitenkaan ollut juhlimisen aika. Jos vääntö hauen ja sotkussa olevien siimojen kanssa ei ottanut tarpeeksi miesten voimille, edessä oli vielä juoksulenkki.

– Ensimmäisenä kun saatiin kala jäälle, lähdettiin minun aurinkolasien perään. Tuuli tempaisi ne mukaansa. Sieltä ne saatiin puolen kilometrin päästä kiinni, naurahtaa Nieminen.

Kuntoilun jälkeen oli punnituksen, makkaranpaiston ja soittokierroksen vuoro.

– Sehän se paras homma on kun pääsee kavereille kehumaan, että vähän parempi saalis tuli tällä kertaa, toteaa Ruhanen puhelujen sisällöstä.

Paavo Ruhanen ja 14-kiloinen hauki
Paavo Ruhasen kotialbumi

Suurkalastajan ansiomerkki rintaan?

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kerää tietoja saaduista suurkaloista suurkalarekisteriin ja myöntää sellaisen saalistaneelle suurkalastajan ansioimerkin. Eri kalalajeille on omat kriteerinsä, jotta se voidaan luokitella suurkalaksi. Hauen tapauksessa raja kulkee kymmenessä kilossa, joten miesten saama vonkale menee heittämällä siihen luokkaan.

Viime vuonna järjestölle ilmoituksia suurkaloista tuli yhteensä 228 kappaletta, näistä ylivoimaisesti eniten oli haukia, 47 yksilön verran.

– Juuri lueskelin, että kuukausi saantipäivästä olisi aikaa se ilmoittaa, voisihan sen sinne laittaa. Mitat, viralliset punnitustodistukset, todistajia ja kuvia löytyy, Ruhanen toteaa suunnitelmista.

Nyt saatu hauki on hirvensalmelaisen Ruhasen ja mikkeliläisen Niemisen kolmas maagisen kymmenen kilon rajan rikkonut saalis. Aikaisemmat ovat tulleet tuulastamalla. Syksyisin tapahtuvassa atrainkalastuksessa miehet ovat kalojen lisäksi napanneet SM-pronssia viime syksyltä.

Saku Nieminen ja 14-kiloinen suurhauki
Paavo Ruhasen kotialbumi

Tämän kertainen saalis oli kokeneempien kalastajienkin saalina niin merkittävä, että se odottaa pakastimessa jatkokäsittelyä.

– Muutaman viikon päästä viedään täytettäväksi. Ei se ruokakalaksi oikein sovi, on se sen verran iso. Mielellään siitä ottaa muiston talteen. Vielä pitäisi päästä yhteisymmärrykseen mihin seinälle se päätyy, Ruhanen kertoo.

– Tuossa tapauksessa ei vapauttaminenkaan oikein onnistunut, kun sen verran aikaa se siellä nostokoukun päässä heilu. Ei olisi ollut sekään oikein, Nieminen jatkaa.

Talvikalastuksessa täytyy olla tarkkana vapautuksien suhteen. Suomen haukiseura muistuttaa, että yli viiden asteen pakkasella haukea ei voi vapauttaa takaisin vesistöön. Tarkempia vinkkejä suurhauen käsittelyyn löytyy Suomen haukiseuran kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tarkkaa kalastuspaikkaa kysyttäessä savolaismiesten muisti alkaa kummallisesti pätkiä.

– Nyt ei kyllä millään satu muistamaan mistä se tuli, virinistää Ruhanen.