Tutkija odottaa vaiheikasta valtuuston kokousta Mustasaaressa – "Käytössä koko kuntalain mahdollistama arsenaali"

Mustasaaren kunnanvaltuusto kokoontuu ensi viikolla. On mahdollista, että kuntaliitossopimus nousee käsittelyyn.

kuntaliitokset
Siv Sandberg, kuntatutkija, Åbo Akademi
Kuntatutkija Siv SandbergYrjö Hjelt / Yle

Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitossaaga saa ensi viikolla taas uusia juonenkäänteitä. Mustasaaren kunnanhallituksen viime maanantaina tekemä päätös liitossopimuksen uudelleen valmistelusta ei kaikkia miellyttänyt, vaan halu on saada asia sittenkin valtuuston käsittelyyn tulevana tiistaina.

Kuntaliitoselvittäjänäkin ollut Åbo Akademin tutkija Siv Sandberg sanoo, että kunnanhallituksen maanantainen päätös kiristi tunnelmaa entisestään. Hän arvelee, että Mustasaaressa johtohenkilöiden kohdalla pinnan alla olleet jännitteet ovat purkautuneet.

– Tunnelma on aika kireä. Koko asia on mennyt riitelyksi siitä, miten menetellään.

Iso asia vaatii aikaa

Aikataulu on ollut Sandberginkin mielestä varsin kireä. Liitos haluttiin saada voimaan jo vuoden 2020 alusta.

Sandberg muistuttaa, että näin isossa ja latautuneessa asiassa on tavallista, että asia tekee muutaman kierroksen kunnan päätöselimissä. Esimerkkinä hän mainitsee Loviisan liitossuunnitelmat reilu kymmenen vuotta sitten.

– Syksyllä 07 järjestettiin kansanäänestys viidessä kunnassa. Lapinjärvi äänesti vastaan ja neljä muuta kuntaa lähtivät ajamaan liitosta. Ruotsinpyhtäällä äänestettiin muistaakseni kolme kertaa ennen kuin päästiin siihen pisteeseen, että tehtiin päätös Loviisaan liittymisestä, kertoo Sandberg.

"Silloin voi tapahtua kaikenlaista"

Mustasaaren valtuuston kokous on ensi tiistaina ja ainakin valtuutettu Christoffer Ingo on ilmoittanut haluavansa kuntaliitossopimuksen silloin valtuuston käsittelyyn.

Sandberg uskoo, että enemmistö valtuutetuista haluaa tätä samaa. Se, mitä sen jälkeen tapahtuu, onkin sitten auki.

– Silloin voi tapahtua kaikenlaista. Äänestystulos asian esille ottamiselle voi olla täpärä, mutta jos se käsittelyyn tulee, on vaihtoehtoja monia. Jos saa arvata, niin käytössä on varmasti koko kuntalain mahdollistama arsenaali, kun tällaista vaikeaa asiaa käsitellään, povaa Sandberg.

Lue lisää aiheesta:

Liitosesitys sittenkin käsittelyyn? RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo aikoo tuoda esityksen Mustasaaren valtuustoon

Nyt vain odotellaan, mitä tapahtuu – kuntaliitosselvityksen johtoryhmä: "Jatko ratkeaa ensi tiistaina Mustasaaren valtuustossa"

Mustasaari siirtää kuntaliitoksen käsittelyä – Liitosesitys palautetaan uudelleen valmisteluun