Hyppää sisältöön

Iikka Kivi oli ennen rasisti, joka etsi päivittäin tuntikausia todisteita maahanmuuttajien pahuudesta: "Tunnen syyllisyyttä siitä mitä tein"

Illan Perjantai-ohjelma kysyy tänään, miksi olemme ennakkoluuloisia. Vieraana muun muassa stand up -koomikko Iikka Kivi.

Karmela Liebkind, Iikka Kivi ja Hilja Grönfors keskustelevat ennakkoluuloista Yle Perjantain suorassa lähetyksessä 29. maaliskuuta klo 21.05 Yle TV1:ssä. Jakson tallenne löytyy Areenasta lähetyksen jälkeen. Kuva: Janne Rentola, Vesa Tyni, Maarit Kytöharju / Grafiikka Topi Tirri

Stand up -koomikko Iikka Kivi kasvoi pienessä valkoisessa maalaiskaupungissa, jossa uskottiin väkevästi kotiin, uskontoon ja isänmaahan. Ennakkoluulot rehottivat.

– Muutin uuteen kaupunkiin. Olin vihainen ja yksinäinen nettikirjoittelija, jolla oli monikulttuurisuuden pelko. Konservatiivinen ajattelu tuntui silloin turvalliselta, Iikka Kivi muistelee.

Kivi kertoo kuuluneensa “halla-aholaiseen maahanmuuttovastaiseen liikkeeseen”. Hän etsi netistä joka päivä tuntikausia todisteita maahanmuuttajien pahuudesta ja levitti niitä ympärilleen.

– Minun rasismini oli järkisyistä rakentunutta. Olin salonkikelpoinen rasisti, joka oli äänestämässä ensimmäistä jytkyä kasaan, Ilkka Kivi naurahtaa.

Kiven rasistiset ennakkoluulot alkoivat rapistua, kun hän alkoi tehdä stand up -komiikkaa ja tapasi maahanmuuttajataustaisia koomikoita.

– Tunnen syyllisyyttä siitä, mitä tein. Se mitä on tehty, sitä ei saa tekemättömäksi. Se on pysyvä paskatahra sielussani.

– Nyt menen pää edellä tilanteisiin ja kysyn aidosti ihmisiltä heidän arjestaan sen sijaan, että lietson omia ennakkoluulojani ja pelkojani. En tiedä, olenko olennaisesti aikaisempaa parempi ihminen, mutta aiheet joista väännän ja provosoin ovat paljon mukavampia, Iikka Kivi sanoo.

Laulaen ennakkoluuloja vastaan

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraana tänään nähdään myös mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors.

Hän kaataa musiikin avulla raja-aitoja romanien ja kantaväestön välillä. Grönforsilla on paljon faneja sekä Suomessa että Euroopassa.

– Haluan lauluillani vähentää ennakkoluuloja ja parantaa ihmisten ymmärrystä ja sietokykyä. Pyrin myös omalla käytökselläni osoittamaan, että meillä on kunnioitus toista ihmistä kohtaan. Se on romaneille verenperintö.

– Vaikka me romanit olemme Suomen kansalaisia, niin olemme silti aina toisen luokan kansalaisia. Ei siihen totu, ja aina se satuttaa. Mielestäni ennakkoluulot ja eriarvoistuminen ovat lisääntymässä, laulaja Hilja Grönfors sanoo.

Haluatko lietsoa vai vähentää ennakkoluulojasi?

Perjantain suoraan lähetykseen tulee vieraaksi lisäksi emeritaprofessori Karmela Liebkind, jonka mukaan stereotypiat muodostuvat sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja julkisessa keskustelussa.

Jos niitä toistetaan tarpeeksi usein, niistä tulee ”yleistä tietoa” eli osa yhteiskunnan tai kulttuurin yhteisiä uskomuksia - ja sitten ne välittyvät kasvatuksen myötä sukupolvelta toiselle.

– Ihmisillä on stereotypioita myös niistä ryhmistä, joihin he itse kuuluvat. Ne ovat usein myönteisiä. Esimerkiksi: “me olemme ahkeria”, kun taas stereotypiat muista ryhmistä ovat usein kielteisiä, kuten: “he ovat laiskoja”.

– Vaikeinta on päästä eroon syvälle kulttuuriin pesiytyneistä stereotypioista ja ennakkoluuloista. Ne on opittu niin varhain, että ne voivat säilyä tunnetasolla käyttäytymiseen vaikuttavina tekijöinä, vaikka niistä tietoisesti haluaisikin päästä eroon, emeritaprofessori Karmela Liebkind sanoo.

Perjantaissa tänään: Miksi olen ennakkoluuloinen? Vieraina koomikko Iikka Kivi, kansanlaulaja Hilja Grönfors ja professori Karmela Liebkind. Perjantai-dokkari: Kuka saa olla kaunis? Ohjelma Yle TV1:llä klo 21.05. Ohjelma on nähtävissä myös suorana Yle Areenassa ja tallenteena lähetyksen jälkeen täällä:

Ohjelma uusintana TV1:ssä sunnuntaina klo 15.05 ja tiistaina klo 00.25.