Hyppää sisältöön

Slovakia valitsee tänään uuden presidentin: Paalupaikalla on EU-myönteinen, liberaali nainen, joka on saanut lisänimen Slovakian “Erin Brockovich”

Politiikan ulkopuolelta tuleva Zuzana Čaputová, 45, on saanut nostetta hallituksen vastaisesta raivosta, jonka järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivan toimittajan murha aiheutti Slovakiassa.

Zuzana Čaputová Kuva: Jakub Gavlak / EPA

Kaatopaikka. Siihen sanaan kiteytyy Zuzana Čaputován ura asianajajana ja ympäristöaktiivina – ja nyt korruptiota vastaan kampanjoivana presidenttiehdokkaana.

Čaputová palkittiin (siirryt toiseen palveluun)kolme vuotta sitten pitkäaikaisesta taistelustaan kotikaupunkinsa Pezinokin kaatopaikkaa vastaan.

Häntä on verrattu amerikkalaiseen ympäristöaktivistiin Erin Brockovichiin, joka sai 1990-luvulla ison kaasuyhtiön maksamaan jättikorvaukset ympäristön pilaamisesta. Brockowichista on tehty Julia Robertsin tähdittämä Hollywood-elokuva.

Nyt Čaputová on luvannut äänestäjilleen siivota maansa poliittista kulttuuria.

Hän on vaalien ensimmäisen kierroksen ylivoimaisen tuloksen ja gallupien (siirryt toiseen palveluun) perusteella vahva ehdokas Slovakian ensimmäiseksi naispresidentiksi.

Toimittajan murha sai lähtemään politiikkaan

Slovakialaisten yhteyksiä Italian mafiaan tutkinut toimittaja Ján Kuciak (siirryt toiseen palveluun) murhattiin helmikuussa 2018.

Murha sai kansalaiset lähtemään kaduille osoittamaan mieltään hallitusta vastaan – ja Zuzana Čaputován ehdolle presidentinvaaleihin.

Nousu on ollut näyttävä. Kaksi viikkoa sitten käyty vaalien ensimmäinen kierros toi Čaputoválle yli 40 prosentin äänisaaliin.

Korruptiota tutkinut toimittaja Ján Kuciak ja hänen puolisonsa Martina Kusnirovan murhattiin helmikuussa 2018. Mustissa kehyksissä on Kuciakin ja Kusnirovan kuva Slovakian suurlähetystön ulkopuolella Berliinissä maaliskuussa 2018. Murha johti mielenosoituksiin ja hallituksen eroon. Kuva: Felipe Trueba / EPA

Slovakialla eri suunta kuin naapureilla

Väestöltään Suomen kokoinen Slovakia näyttää juuri nyt kulkevan poliittisesti eri suuntaan kuin naapurinsa Puola, Unkari ja Tshekki.

Naapurimaissa vallassa ovat erilaiset oikeistopopulistiset ja nationalistiset poliitikot, mutta nyt slovakit ovat todennäköisesti äänestämässä presidentikseen EU-myönteisen liberaalin.

Čaputován suosiota voi pitää yllättävänä myös siksi, että hän on avoimesti tukenut seksuaalivähemmistöjen oikeuksia maassa, jonka väestön enemmistö kuuluu katoliseen kirkkoon.

Ensimmäisen kierroksen tulos ei tosin kerro kovin paljon hänen suosiosta koko kansan keskuudessa, sillä äänestysprosentti jäi alle 50:n.

“Voiko Zuzana Čaputová pelastaa Slovakian?”

Jotkut näkevät Čaputovássa nousevan tähden, joka uskaltaa haastaa Euroopan oikeistolaiset, Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kaltaiset “alfaurokset”, kuten Foreign Policy (siirryt toiseen palveluun) -lehti kirjoittaa.

Lehti on otsikoinut juttunsa: “Voiko Zuzana Čaputová pelastaa Slovakian?”

Čaputová itse toppuuttelee häneen kohdistuvia odotuksia. Hänen mukaansa pienen maan johtajalla ei voi olla samanlaista vaikutusvaltaa kuin esimerkiksi Ranskan presidentillä.

– En pelkää keskustella arvoistani, Čaputová kuitenkin sanoo Foreign Policyn haastattelussa.

Vaalikeskustelussa Čaputová onkertonut (siirryt toiseen palveluun) nojaavansa kristillisiin arvoihin, kuten myötätuntoon ja rakkauteen lähimmäisiä ja vähemmistöihin kuuluvia kohtaan.

Maroš Šefčovič ja Zuzana Čaputová tv-tentissä 17. maaliskuuta. Kuva: Jakub Gavlak / EPA

Vastassa komission varapuheenjohtaja

Tänään, vaalien toisella kierroksella, slovakialaiset pääsevät ottamaan kantaa maansa suuntaan.

Zuzana Čaputová edustaa pientä sosiaaliliberaalia Progressiivinen Slovakia -puoluetta (slovakiaksi Progresívne Slovensko). Puolue on perustettu syksyllä 2017 ja osallistuu presidentinvaaleihin ensimmäistä kertaa.

Čaputoválla on vastassaan valtaapitävän, vasemmistopopulistiseksi luonnehditun Smer SD -puolueen ehdokas Maroš Šefčovič, 52, jonka äänisaalis jäi vaalien ensimmäisessä erässä alle 19 prosentin.

Šefčovič on EU:n energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja ja entinen diplomaatti.

Lisää aiheesta:

.
.