Lintujen kevätmuutto ja siilit hieman etuajassa

Lintujen varhaiskevään muutto on hieman etuajassa Keski-Suomessa.

Keski-Suomi
Peippo seisoo lumessa Sotkamossa maanantaiaamuna 15. toukokuuta. Kainuussa satoi yhden yön aikana lunta 20 senttimetriä.
Peippoja on jo saapunut keski-Suomeen ja niiden laulua kuuluu jo.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Maakuntaan on jo saapunut kolmisenkymmentä muuttolintulajia. Joukossa on muun muassa peippoja ja joutsenia.

Myös ensimmäiset havainnot talvihorroksesta heränneistä siilistä on kirjattu Jyväskylässä. Valtaosa siilistä vielä horrostaa, ja talvehtimispesät ovat paksun lumen alla.

– Yksittäisten liikkeelle lähteneiden siilien kohtalon ratkaisee se, löytävätkö ne jäisestä maasta ruokaa. Tyhjin mahoin ne eivät selviä edes pikkupakkasista, sanoo lehtori Jari Haimi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Muuttolinnuista näkyvimpiä muuttajia ovat laulujoutsenet, joita on jo monilla sulapaikoilla vartomassa pesimäpaikkojensa sulamista.

–Peippoja on jo saapunut, ja niiden laulua kuuluu jo. Peippo on Keski-Suomen runsain pesimälaji, sanoo lintuharrastaja, lehtori Harri Högmander matematiikan- ja tilastotieteen laitokselta.

Moni kasvi on purkanut talvilevon, ja lepän norkot valmistautuvat kukintaan.

– Viime heinäkuussa muodostuneet lepän norkot ovat valmiita kukintaan. Kukinta käynnistyy heti kevään ensimmäisen lämpöjakson aikana, kertoo lehtori Minna-Maarit Kytöviita bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.