Lastenkirjailijat Riina ja Sami Kaarla eivät halua laittaa lukemista ja pelaamista vastakkain: "Tarina on molemmissa tärkein"

Kirjailijoiden mielestä koulun asenteella on suuri vaikutus lasten lukuintoon.

lukeminen
Lastenkirjailijat Riina ja Sami Kaarla eivät halua laittaa pelejä ja kirjoja vastakkain
Lastenkirjailijat Riina ja Sami Kaarla eivät halua laittaa pelejä ja kirjoja vastakkain

Riina ja Sami Kaarla ovat tuttuja kirjailijoita monessa lapsiperheessä. Heidät tunnetaan varsinkin pikkulapsille tehdyistä Muumi-kirjoista, joita on eri versioina julkaistu tällä vuosikymmenellä jo kymmeniä. Pariskunta innostui lastenkirjojen tekemiseen alunperin siksi, että pikkulasten kirjat olivat aikuiselle tylsää luettavaa.

– Kun ole lukevana aikuisena, ja siinä on se polkupyörän kuva ja siinä lukee "vauhdikas polkupyörä", niin ei kovin montaa kertaa kiinnosta tarttua samaan kirjaan ja lukea sitä uudestaan, toteaa Sami Kaarla.

Kaarlojen tavoitteena onkin kirjoittaa sellaisia lastenkirjoja, joissa on mukana myös joku taso kirjaa ääneen lukevalle aikuiselle.

– Halusimme tehdä sellaisia kirjoja, joita voismme lukea omille lapsillemme. Se tarkoittaa että niissä on aina joku koukku, jonka aikuislukija ymmärtää, ja se tekee lukemisesta hauskempaa myös aikuiselle.

Lasten lukemiseen innostamisen vaikeus

Kirjailijat ottivat kantaa myös Puoli seitsemän -ohjelman katsojilta keräämiin vinkkeihin siitä, miten lapsia voi innostaa lukemaan. Asiantuntemusta pariskunnalla on paitsi kirjailijoina, myös neljän pojan vanhempina.

Homma ei ole aina helppo, ja Kaarlojen mielestä on turhaa alkaa vanhempana syytellä liikaa itseään, jos lukeminen ei jälkikasvulle aina maistu.

– Meillä on neljä poikaa, eivätkä he aina lue, eikä siitä kannata kauheasti huolestua. Voi olla kausia, jolloin ei lue, ja välillä lukee ahmimalla.

Koululla ja koulun asenteella on Riina Kaarlan mielestä suuri merkitys lukemiseen innostamisessa.

– Meillä yksi pojista vaihtoi koulua uuteen, jossa luetaan paljon – annetaan läksyjä ja lukutehtäviä lomien ajaksi. Siellä se ei ole ahdistavaa, koska tehtävistä keskustellaan yhdessä. Palkinto oppilaalle on se, että pääsee mukaan keskusteluun. Wilmaan ei tule negatiivista palautetta, vaikka ei olisi lukenut tehtävää, vaan palautteena toimii se että pääsee mukaan.

Pelit vastaan kirjat

Pelaaminen ja lukeminen laitetaan usein vastakkain lasten ajankäytössä. Lukemiseen voidaan kannustaa esimerkiksi lupaamalla palkinnoksi peliaikaa. Lastenkirjailijoiden mielestä tässä mennään välillä hakoteille. Olennaista heidän mielestään ei ole pelataanko vai luetaanko – tärkeintä ovat kirjojen tai pelien tarjoamat tarinat.

– Vastakkainasettelusta pitäisi päästä eroon kokonaan. Me olimme ensin kanssa kauhuissamme ja sitä mieltä. Ehkä poikamme kasvattivat meitä siinäkin, että tarina on tärkein, ja se voi olla siellä pelissäkin, toteaa Riina Kaarla.

– Sieltä löytyy isoja käsikirjoitustiimejä, jotka tekevät paljon töitä. Tarina ei ole pelkästään siellä kirjoissa, se on myös peleissä ja elokuvissa ja ne kaikki yhdessä muodostavat hienon maailman josta voi poimia, jatkaa Sami Kaarla.

Katso Riina ja Sami Kaarlan koko haastattelu Yle Areenasta