1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukrainan politiikka

Tv-koomikko, suklaakuningas vai kaasuprinsessa: Ukraina äänestää sunnuntaina maalle uuden presidentin, ja kisaa johtaa tv:stä tuttu yllättäjä

Koomikko, joka ei ole pitänyt yhtään vaalitilaisuutta, on selvässä gallupjohdossa. Yle esittelee kärkiehdokkaat.

Ukrainan politiikka
TV-koomikko Volodymyr Zelenskyi
TV-koomikko Volodymyr Zelenskyi johtaa Ukrainan vaalien mielipidemittauksissa. Myös Julija Tymošenko kuuluu kärkiehdokkaisiin.EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Ukrainan presidentinvaaleissa ei enää voi erottaa mikä on viihdettä, mikä todellisuutta.

Mielipidemittauksia selkeästi johtavasta Volydymyr Zelenskyistä ei tiedetä juuri mitään. Hänen esittämästään televisiohahmosta, Vasyl Holoborodkosta, ukrainalaiset sen sijaan tietävät kaiken.

Mittauksissa Zelenskyin kannatus on keikkunut 25 prosentin molemmin puolin. Kakkospaikasta taistelevat istuva presidentti Petro Porošenko ja entinen pääministeri Julija Tymošenko. Heidän kannatuksensa on alle 20 prosenttia.

Kisaa seurataan jännityksellä, koska Ukrainassa presidentillä on hyvin paljon valtaa etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Julija Tymošenko
Julija Tymošenko, kuten muut kärkiehdokkaat, kannattavat Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyttäEPA-EFE/JANOS NEMES HUNGARY OUT

Arvaamaton lopputulos

Mittaukset eivät ole kovin luotettavia, koska epävarmojen äänestäjien osuus on todella suuri. Lisäksi Porošenkon ja Tymošenkon kohdalla lähes puolet äänestäjistä ilmoittavat, etteivät he missään nimessä äänestäisi heitä.

Yhtä mieltä ollaan siitä, että presidentinvaali on kohtalokkaan tärkeä hetki maan historiassa. Ukrainassa on käynnissä uudistusprosessi samaan aikaan kun armeija taistelee Venäjän hybridijoukkoja vastaan Itä-Ukrainan Donbasissa.

Tämänpäiväiseltä ensimmäiseltä kierrokselta kaksi ehdokasta jatkaa 21. huhtikuuta järjestettävälle, ratkaisevalle toiselle kierrokselle.

VOLODOMYR ZELENSKYI, 41

Volydymyr Zelenskyi
Volydymyr Zelenskyi johtaa mielipidemittauksissa.Mykola Tys / EPA

Kuka?

Etelä-Ukrainasta kotoisin oleva Volodymyr Zelenskyi on tv-koomikko, joka on jo useamman tuotantokauden ajan johtanut Ukrainaa televisiosarjassa Kansan palvelija (Sluha narodu). Siinä korruptiota vihaava historianopettaja Vasyl Holoborodka valitaan sattumalta presidentiksi.

Yhdessä kavereidensa kanssa Holoborodka puhdistaa maata korruptiosta. Hämmennystä lisää se, että Zelenskyin vasta perustetun puolueen nimi on myös Kansan palvelija.

Zelenskyi ei ole televisiosarjan ja hänen yhtiönsä Kvartal95 -komediakiertueiden ulkopuolella tehnyt vaalikampanjaa. Se, missä viihdemaailman Holoborodka loppuu ja tosielämän Zelenskyi alkaa on edelleen mysteeri. Kaiken kukkuraksi Kansan palvelija -sarjan uusin tuotantokausi pyörähti käyntiin tällä viikolla.

Zelenskyi on rikastunut perustamansa Kvartal95 -yhtiön monien menestystuotantojen ansiosta. Kansan palvelija -televisiosarjan lisäksi yritys tuottaa suosittuja Kvartal 95 -komediakiertueita. Yrityksen keskeiset henkilöt ja näyttelijät ovat Zelenskyin nuoruuden kavereita.

Ukrainan lippu
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Mistä tunnen hänet?

Jos et tunne häntä, sinun kannattaa katsoa pari jaksoa Kansakunnan palvelija -sarjasta YouTubesta (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäiset jaksot on tekstitetty englanniksi.

Mitkä vaaliteemat?

Volodymyr Zelenskyi on luvannut kitkeä korruptiota Ukrainasta, kuten hänen esittämänsä televisiopresidenttikin.

Zelenskyin tiedetään tukeneen Euromaidan-vallankumousta ja Ukrainan armeijaa Itä-Ukrainan sodassa. Hän kannattaa Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyksiä.

Zelenskyi on luvannut lisätä kansanäänestyksiä ja poistaa kansanedustajien immuniteettia korruption kitkemiseksi.

Konkretia kuitenkin puuttuu. Zelenskyi ei ole julkaissut varsinaista vaaliohjelmaa, antanut haastatteluja tai osallistunut vaalikeskusteluihin.

Kriitikoiden mukaan suurimmat ongelmat ovat Volodymyr Zelenskyin poliittinen kokemattomuus ja mahdollinen riippuvuus yhdestä Ukrainan rikkaimmista oligarkeista Ihor Kolomoyskyista. Zelenskyin televisiotuotannot ovat tehty Kolomyskyin 1+1 -kanavalle.

Spekulaatioita lisää se, että Kolomoyskyi on istuvan presidentin Petro Porošenkon kiivas vastustaja. Kolomoyskyin epäillään kavaltaneen yli 5 miljardia euroa omistamastaan Privatbankista. Valtio on joutunut pelastamaan tallettajien varastettuja talletuksia miljardeilla.

Kiovalainen tutkivan journalismin sivusto teki paljastuksen Zelenskyin 3,8 miljoonan euron luksushuvilasta

Kuva Volydymyr Zelenskyistä tavallisena kansanmiehenä tahriintui tällä viikolla, kun paljastui, ettei hän ole merkinnyt omaisuusilmoitukseensa 15-huoneen luksushuvilaa, jonka hän omistaa Italian rannikolla Forte dei Marmiassa. Paikkakuntaa kutsutaan usein ivallisesti Moskovan provinssiksi, koska niin moni venäläinen oligarkki omistaa huviloita siellä.

Kiovalainen tutkivan journalismin sivusto slidstvo.info teki paljastuksen 3,8 miljoonaa euroa maksaneesta luksushuvilasta.

Volodymyr Zelenskyin tiedetään olevan varakas. Omaisuusilmoituksessaan hän kertoi omistavansa kuusi asuntoa Ukrainassa ja yhden Lontoossa.

Venäjää äidinkielenään puhuvan Zelenskyin pääosin nuori kannattajakunta on etenkin maan keski- ja eteläosissa.

Mitä muuta hänestä tiedetään?

Volodymyr Zelenskyi syntyi juutalaiseen perheeseen Etelä-Ukrainassa. Lapsena hän asui neljä vuotta Mongoliassa. Hänen isänsä on tietotekniikan professori ja äiti insinööri. Zelenskyi opiskeli ekonomiksi, mutta on opiskeluajoista lähtien keskittynyt viihdeteollisuuteen.

PETRO POROŠENKO, 53

Petro Poroshenko
Kiovassa taiteilija ikuisti presidentti Petro Porošenkon käyttämällä hänen omistamansa Roshen-suklaatehtaan karkkipapereita ja hylsyjä Itä-Ukrainan rintamalta.EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kuka?

Petro Porošenko valittiin presidentiksi viisi vuotta sitten Euromaidan-vallankumouksen sen jälkeen, kun presidentti Viktor Janukovitš oli ajettu maanpakoon Venäjälle. Porošenko voitti heti ensimmäisellä kierroksella yli viidenkymmenen prosentin kannatuksella. Hänen kannatuksensa on kuitenkin viimeisimpien mielipidemittausten mukaan laskenut alle 20 prosenttiin.

Mistä tunnen hänet?

Porošenko on yksi Ukrainan rikkaimmista oligarkeista, noin miljardin euron omaisuudellaan.

Hänen perustamansa Roshen suklaa- ja makeisimperiumi on ollut hyvin menestyksekäs. Porošenko omistaa myös monia muita yrityksiä, muun muassa päivälehtiä ja suositun televisiokanavan.

Porošenko on viime vuodet ollut Ukrainan kansainväliset kasvot, kun maa on käynyt sotaa Venäjän hybridijoukkoja vastaan Itä-Ukrainassa, ja pyrkinyt uudistumaan länsimaalaiseksi oikeusvaltioksi.

Vaikka uudistuksia on tehty monilla aloilla, korruptionvastaiset toimet ovat jääneet vaisuiksi. Korkean tason korruptiorikoksia ei ole päätynyt oikeuteen Porošenkon presidenttikaudella.

Porošenko on ollut Ukrainan politiikassa ja sen liepeillä pitkään. Hän tuki oranssia vallankumousta vuonna 2004.

Petro Porošenkoa kritisoitiin korruption vastaisessa mielenosoituksessa Kiovassa.
Petro Porošenkoa kritisoitiin korruption vastaisessa mielenosoituksessa Kiovassa.EPA-EFE/Janos Nemes HUNGARY OUT

Mitkä vaaliteemat?

Porošenkon iskulause “Armeija, äidinkieli ja uskonto” kiteyttää vaaliteemat.

Porošenkon kampanjan keskiössä on Ukrainan itsenäisyys ja riippumattomuus Venäjästä. Hänen vankinta kannattajakuntaansa on maan länsi- ja keskiosissa.

Selvää on, että Kremlissä toivotaan Porošenkon epäonnistumista. Porošenko ajaa vahvasti EU- ja Nato-integraatiota. Hänen aikanaan Ukrainan armeijaa on uudistettu perinpohjaisesti, osin Yhdysvaltojen tuella.

Porošenko käyttää myös Ukrainan ortodoksikirkon itsenäistymistä vaaliasenaan. Siitä Porošenko on ottanut kunnian itselleen, vaikka prosessi aloitettiin kauan ennen häntä.

Porošenkon aikana Ukraina on toimeenpannut yhteistyösopimuksen EU:n kanssa ja saanut viisumivapauden. Riippuvuutta Venäjän kaasusta on vähennetty. Muun muassa pankki- ja eläkeuudistukset ovat saaneet kiitosta kansainväliseltä yhteisöltä.

Porošenkoa on kritisoitu ennen kaikkea korruption vastaisten uudistusten hitaudesta ja vallan keskittämisestä lähipiirilleen. Hän nimitti lähimmän avustajansa Juri Lutsenkon vaikutusvaltaiseksi valtakunnansyyttäjäksi, vaikka tällä ei ole lainopillista tutkintoa. Pääministeriksi nousi nuori pormestari Porošenkon makeisyrityksen kotipaikkakunnalta Vinnytsjasta.

Porošenkon vaalikampanja on kärsinyt maanpuolustshankintoihin liittyvästä korruptioskandaalista.

Mitä muuta hänestä tiedetään?

Porošenko lupasi myydä bisnesimperiuminsa noustessaan presidentiksi viisi vuotta sitten. Hän ei ole täyttänyt lupausta.

JULIJA TYMOŠENKO, 58

Julija Tymošenko ei ole paljastanut kuka hänen kampanjaansa rahoittaa.
Julija Tymošenko ei ole paljastanut kuka hänen kampanjaansa rahoittaa.EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kuka?

Kaasuprinsessaksi kutsuttu Julija Tymošenko on ollut Ukrainan pääministeri kahteen otteeseen. Hänet tunnetaan populistina, joka lupaa moninkertaistaa eläkkeet ja puolittaa kansalaisten kaasulaskut.

Mistä tunnen hänet?

Uutiskatsojat muistanevat Tymošenkon 2000-luvun alkupuolelta tunnusomaisesta letistään. Nyt kolmatta kertaa presidentiksi pyrkivä Julija Tymošenko on vaihtanut kampausta.

Jo 1990-luvun puolivälissä nuori Julija Tymošenko johti Ukrainan kaasumonopolia. Sieltä hän siirtyi yksityistämänsä kaasuyhtiön johtoon ja teki bisnestä muun muassa venäläisen Gazpromin kanssa. Näinä aikoina häntä ryhdyttiin kutsumaan kaasuprinsessaksi.

Monet ukrainalaiset yhdistävät Tymošenkon hämäriin kabinettidiileihin 1990-luvun bisnesten johdosta.

Ukrainan politiikassa Tymošenko on tehnyt vaikuttavan uran. Hän on ollut kahdesti pääministeri, mm. oranssin vallankumouksen jälkeen vuonna 2005.

Julija Tymošenko
Julija Tymošenko perinteisessä ukrainalaisessa kampauksessaan.EPA-EFE/TATYANA ZENKOVIC

Vuonna 2010 Tymošenko oli lähellä presidenttiyttä, mutta hävisi Viktor Janukovitšille.

Sen jälkeen Janukovitš passitti Tymošenkon vankilaan poliittisin perustein.

Euromaidan-vallankumouksen yhteydessä Tymošenko vapautettiin vankilasta.

Viisi vuotta sitten hän hävisi presidenttikisassa Petro Porošenkolle hyvin selkein luvuin. Hän johtaa oppositiopuoluetta parlamentissa.

Mitkä vaaliteemat?

Julija Tymošenko tunnetaan populistina, jonka kannatus löytyy ennen kaikkea eläkeläisten keskuudesta. Vaalikiertueella hän on luvannut kolminkertaistaa eläkkeet, puolittaa lämmityskulut ja asettaa istuvan presidentin syytteeseen.

– Heti valintani jälkeen aion sulkea Ukrainan lentokentät, jotta korruptoituneet virkamiehet eivät pääse pakenemaan maasta, hän lupasi vaalitilaisuudessa.

Tymošenko kannattaa Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyksiä, mutta on samalla sanonut aikovansa neuvotella Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Itä-Ukrainan sodasta.

Tymošenkoa on kritisoitu siitä, ettei hän paljasta kuka kustantaa hänen mittavaa vaalikampanjaansa. On arvailtu, että presidentti Porošenkoa kiivaasti vastustava oligarkki Ihor Kolomoyskyi tukee myös Tymošenkoa.

Mitä muuta hänestä tiedetään?

Tymošenko säilyttää toimistossaan ihailemansa Margaret Thatcherin muistelmateosta.

JURYI BOYKO

Putin ja Boyko.
Kriitikoiden mukaan Jurij Boyko on tiivissä yhteyksissä Kremliin. EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Kuka?

Kärkikolmikon perässä kamppailee ainoa avoimesti venäjämielinen ehdokas Juryi Boyko. Boyko toimi Viktor Janukovitšin hallitusten vakioministerinä, ja hänen puolueensa ‘oppositiolohkon’ katsotaan olevan Janukovitšin ‘alueiden puolueen’ perillinen.

Boyko on luvannut “normalisoida” suhteet Venäjään, joka käytännössä merkitsisi Ukrainan EU-pyrkimysten päättymistä.

Länsimielisten uudistusten vastustajan ei uskota pärjäävän presidentinvaaleissa.

Lue seuraavaksi