Mies kyllästyi vuokrarästeihin ja siivottomuuteen, vaihtoi vuokralaisen lukot: Tuomittiin 2 300 euron sakkoihin omankädenoikeudesta

Vuokranantajan mukaan hänen omaisuutensa oli vaarassa, koska asunto oli siivottomassa kunnossa.

vuokra-asunnot
Ulko-oven lukko, jossa on avain.
Ismo Pekkarinen / AOP

Mies tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa omankädenoikeudesta 2 300 euron sakkoihin. Taustalla on mielenkiintoinen kiista vuokrarästeistä.

Tapaus sattui syys–lokakuun vaihteessa vuonna 2017 Tampereella. Käräjäoikeuden mukaan vuokranantaja sarjoitti vuokralaisensa asuinhuoneiston lukot vuokrarästien takia. Mies myös siirsi vuokralaisen omaisuutta pois.

Oikeuden papereiden mukaan vuokralaisen vuokranmaksu oli ollut yhdelta kuukaudelta myöhässä pari viikkoa. Tämä ei miellyttänyt vuokranantajaa. Kun vuokralainen lähti käymään muualla ja palasi kotiinsa, hän huomasi, ettei asunnon oven avain käynyt enää lukkoon.

Vuokranantaja oli vuokralaisen mukaan ilmoittanut, että tämän tavarat on siirretty kellarivarastoon. Tavarat olivat jätesäkeissä.

Vuokranantajan mukaan hänen omaisuutensa oli vaarassa, koska asunto oli siivottomassa kunnossa, ja tämän takia hän oli vaihtanut asunnon lukon. Vuokranantaja syytti myös, että vuokralainen olisi käyttänyt asuntoon postilla tullutta vuokranantajan luottokorttia ja aiheuttanut tälle tuhansien eurojen vahingon. Vuokranantaja teki tästä rikosilmoituksen.

Vuokralainen puolestaan syytti, että osa hänen tavaroistaan oli kadonnut. Oikeus piti uskottavana, että vain yksi lasivuoka jäi kateisiin.

Vuokranantaja tuomittiin omankädenoikeudesta ja hallinnan loukkauksesta 50 päiväsakkoon, mistä hänen tuloillaan tulee 2 300 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Korjaus 30.3. kello 9.10: Aiemmin jutussa sakkoa nimitettiin korvaukseksi.