Miljoonan miinus oli Kokkolalle tyydyttävä tulos – "Uhkana oli paljon huonompikin"

Kokkola pystyi lyhentämään velkamääräänsä 10 prosenttia, mikä auttaa jatkossa.

Kokkola
Kokkolan kaupungin talousjohtaja Jari Saarinen esitteli perjantaina viime vuoden talouslukuja.
Kokkolan kaupungin talousjohtaja Jari Saarinen esitteli perjantaina viime vuoden talouslukuja.

Kokkolan tilikauden tulos päätyi viime vuonna reilun miljoonan verran miinukselle. Talousjohtaja Jari Saarinen sanoo kuitenkin kaupungin selvinneen lähes kuivin jaloin:

– Tehtiin tyydyttävä tulos vaikeissa oloissa, uhkana oli paljon huonompikin. Ja kokonaisuudessaan kuntasektorilla Kokkola on varmasti siellä paremmalla puolella.

Edellisvuotisista positiivisista luvuista tultiin alas muun muassa reippaasti vähentyneiden verotulojen vuoksi. Verotulot jäivät talousarvion tavoitteista peräti 2,8 miljoonaa euroa.

Etukäteen arvioitiin, että muun muassa talouden kohentuminen kasvattaisi verotuloja, mutta ansiotulovähennykset, suuret ennakonpalautukset ja kikyn vaikutus leikkasivat verotuloja kunnissa reilusti. Verohallinnon, Kuntaliiton ja valtiovarainministeriön laskelmat pettivät niihin nojanneen taloussuunnittelun.

Sote-menot harppasivat, muuten nollakasvua

Kokkolan taloutta rasittivat viime vuonna myös loppuvuodesta jyrkkään kasvuun kääntyneet sote-menot. Kaikkiaan yli neljän prosentin nousu tarkoittaa Kokkolassa melkein seitsemää miljoonaa euroa.

Muuten kaupunki sai hillittyä kulujen kasvua eli muu toiminta jäi edellisvuoden tasolle.

Talousjohtaja Jari Saarinen on tyytyväinen myös siihen, että kaupunki sai lyhennettyä velkaansa kymmenen prosenttia.

– Se on isona apuna tulevina vuosina: velanlyhennykset ja korkotaso on alentunut, se antaa pelivaraa muualle. Toki olemme oltu velkamäärässä maan kärkikastissa, joten kehityssuunta on tosi hyvä.

Viime vuonna Kokkola investoi reilulla 18 miljoonalla eurolla, josta suurin osa meni koulujen korjauksiin, tietöihin ja kaupungintalon peruskorjaukseen.

Jatkossa vaikeusastetta kasvattaa Saarisen mukaan iso investointilista, johon sisältyy muun muassa uusia kouluja ja keskuspuisto: aikataulut, rahoitus ja priorisointi on mietittävä tarkkaan.