Kuntosaliketju Elixia poistaa vaatimuksen asiakkaiden huumetesteistä: "Teimme virheen"

Elixian ehdoissa jäseniä uhattiin huumetesteillä ja vaadittiin olemaan käyttämättä huumeita sekä suoritusta parantavia aineita.

huumetestaus
Elixian maajohtaja Jussi Raita.
Elixian maajohtaja Jussi Raita.Juha Laukkanen

Suomen suurimpiin kuuluva kuntosaliketju Elixia poistaa jäsenehdoistaan kohua herättäneen maininnan huumetesteistä.

Ketjun uusissa jäsenehdoissa uhattiin jäseniä huumetesteillä ja vaadittiin olemaan käyttämättä huumeita sekä suoritusta parantavia aineita. Testistä kieltäytymisen Elixia tulkitsi olennaiseksi rikkomukseksi, jonka perusteella jäsenyys voitaisiin jäädyttää tai irtisanoa välittömästi.

Jäsenyysehdot olivat tulossa voimaan uusille jäsenille tällä viikolla. Vanhojen jäsenten osalta ehdot olisivat päivittyneet toukokuussa.

Kuvakaappaus Elixian jäsenelleen lähettämästä sähköpostista, jossa kerrottiin jäsenehtojen päivityksestä.
Kuvakaappaus Elixian ilmoittamista uusista jäsenehdoista.Sannimari Lehtilä / Yle

"Päivitämme jäsenehdot"

Ketjun maajohtaja Jussi Raita ilmoittaa nyt Ylelle, että Elixia teki virheen jäsenehtojen päivittämisessä.

– Ehdoissa oli tarkoitus lukea, että asiakkaidemme tulee sitoutua olemaan käyttämättä päihteitä, huumausaineita ja dopingia keskusten tiloissa. Olemme nyt lisänneet tämän maininnan päivitettyihin jäsenehtoihimme ja poistaneet testausta koskevan kohdan, Raita sanoo.

Kun Yle uutisoi Elixian uusista jäsenehdoista, oikeustieteen emeritusprofessori Seppo Koskinen ihmetteli uutista ja totesi, että laki ei anna tällaisille huumetesteille mahdollisuutta. Nyt Elixia myöntää saman.

Meidän ei ole tarkoitus testata jäseniämme näihin aineisiin liittyen.

Jussi Raita

– Meidän ei ole tarkoitus testata jäseniämme näihin aineisiin liittyen, siihen meillä ei ole myöskään oikeutta. Pyydämme anteeksi virhettämme, olemme jatkossa tarkempia jäsenyysehtojemme päivittämisen yhteydessä ja niistä viestimisessä, Jussi Raita sanoo.

Näkemys muuttui

Vielä aiemmassa Ylen haastattelussa Raita katsoi, että ketjulla on oikeus testeihin. Nyt hän pyytää ketjun tekemää virhettä anteeksi.

Käsipainot kuntosalin lattialla.
Elixia on Suomen suurimpia kuntosaliketjuja.Matti Myller / Yle

Ranta korostaa, että Elixia tavoittelee puhdasta urheilua ja pitää tärkeänä jäsentensä turvallisuuden takaamista. Siksi päihteettömyys ja puhdas urheilu on haluttu kirjata ketjun jäsenehtoihin.

Elixia on Suomen suurimpia kuntosaliketjuja. Sillä on lähes 30 kuntosalia Suomen isoimmissa kaupungeissa.

Uutisesta voi keskustella 29.3. klo 22 saakka.